Tyska polisen: Münchenskytten planerade masskjutningen i ett år

Polisen har uppgett att det finns en uppenbar koppling mellan skytten i München och Breiviks attack i Oslo för fem år sedan.


Den tyska polisen gått ut med fler uppgifter om massmördaren som öppnade eld ett köpcentrum i München under fredagkvällen.

Redan dagen efter attacken gick polisen ut med att skytten ska ha varit en 18-årig man som bott i staden i ungefär två år. Gärningsmannen, som sköt ihjäl nio personer, tog enligt polisen livet av sig efter attacken, skriver Expressen.

Polisen gick även ut med uppgifter om att den avlidne gärningsmannen ska ha varit besatt av masskjutningar. I en genomsökning av hans hem hittades bevis på att mannen läst på om ämnet. Mannen ska ha varit 18 år och bott hemma hos sina föräldrar. Han beskrevs också som en "ensamvarg".

De misstankar om att det skulle röra sig om ett terrordåd lades ner redan under fredagskvällen och polisen har nu gått ut med att mannen inte verkar ha några kopplingar till någon terrororganisation.

Nyhetsbyrån AP skriver att polisen menar att det finns en uppenbar koppling mellan skytten i München och Breiviks attack i Oslo.

– Kopplingen är uppenbar, säger Münchens polischef Hubertus Andrä enligt Süddeutsche zeitung.

Polisen berättar också att de arbetar utifrån uppgifter om att gärningsmannen ska ha lurat människor till McDonalds via ett fejk-event på Facebook där barnen ska ha blivit lovad gratis mat.

Den tyska polisen har uppgett att gärningsmannen ska ha planerat masskjutningen i ett år, enligt AFP.

Olika medier runt om i staden kallar gärningsmannen för olika namn. Det som cirkulerar runt bland tidningar är bland annat namnen "David S", "Ali Sonboly" och "Ali David Sonboly".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.