Söndag 9 Maj
Stockholm

Mördaren i München var högerextremist – älskade Hitler

Gärningsmannen ska ha beskrivits som en "ensamvarg".
Gärningsmannen ska ha beskrivits som en "ensamvarg". Foto: Youtube

I fredags dog nio ungdomar till följd av en skottlossning i ett köpcentrum. Nu uppger tysk säkerhetspolis att mördaren var högerextrem.

Kommentera (121)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var i fredags förra veckan som en skottlossning utbröt i ett köpcentrum i München, Tyskland. Nio ungdomar sköts ihjäl och 21 personer skadades.

Dådet skedde på årsdagen för Anders Behring Breiviks terrordåd i Oslo och på Utøya och redan på lördagen menade polisen att det inte var en tillfällighet.

"Igår var det den femte årsdagen av (Anders Behring) Breiviks attack. Om man är intresserad av vansinnesdåd är det uppenbart att han visste det. Man måste anta att han har inspirerats av Breivik. Kopplingen verkar uppenbar," sa polisen då.

Den tyska säkerhetspolisen har nu bekräftat för tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung att skytten var en 18-årig tysk-iranier som var högerextremist och rasist. Han hatade personer med turkiskt och arabiskt ursprung. Detta uppger Hallandsposten.

Kände sig överlägsen andra folkgrupper

Enligt säkerhetspolisen ska mördaren ha uttryckt entusiasm över Adolf Hitler som han delade födelsedag med, vilket han var stolt över. Han var även stolt iranier, som kände sig överlägsen personer mer turkiskt och arabiskt ursprung.

Mördarens alla nio offer hade invandrarbakgrund, vilket utredare tror inte är en tillfällighet. Sex av ungdomarna var mellan 14 och 17 år, två var i åldern 19-20 år. Tre av de nu bortgångna ungdomarna hade turkisk ursprung, vilket även det nionde offret, en 45-årig kvinna, också hade.

Enligt FAZ hade han möjlighet att döda fler, men de andra personerna som befann sig på platsen var etniska tyskar, vilket tros är anledningen till att han avstod.

IS kunde snabbt uteslutas

Vid en husrannsakan i mannens bostad hittades ammunition, 300 kulor, i hans ryggsäck. Det fanns även tecken på att han har studerat andra vansinnesdåd. Kopplingar till IS kunde snabbt uteslutas eftersom det fanns tecken på högerextremism, skriver Hallandsposten.

Det var i fredags förra veckan som skottlossningen bröt ut – här är 9 saker du behöver veta om den.

Kommentera (121)
Kopiera länk
Dela