Mannen som i fredags greps på Arlanda har pratat med norska Dagbladet.
1 av 3
Mannen som i fredags greps på Arlanda har pratat med norska Dagbladet. - Foto: Johan Nilsson/TT
Han är en tjetjensk politisk flykting som fått asyl i Norge.
2 av 3
Han är en tjetjensk politisk flykting som fått asyl i Norge. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Och det är inte första gången som Ryssland velat utlämna tjetjener, menar expert.
3 av 3
Och det är inte första gången som Ryssland velat utlämna tjetjener, menar expert. - Foto: Johan Nilsson/TT

Mannen som greps på Arlanda: "Jag är inte terrorist och har aldrig dödat någon"

Mannen som greps har haft politisk asyl i Norge sedan 2000-talet och aldrig blivit stoppad tidigare.


Under fredagen greps en man efter att han gått igenom flygplatsens passkontroll då en internationell arresteringsorder dök upp. Mannen är efterlyst i Ryssland då han är misstänkt för terrorism och mord.

Samma dag anhölls också mannen. Därefter släpptes han fri efter ett långt förhör. Han är från Tjetjenien, men bor i Norge sedan flera år tillbaka. Och nu väljer han att uttala sig i norska Dagbladet.

– Jag blev otroligt överraskad. Jag har rest in och ut ur Norge flera gånger efter att jag blev norsk medborgare utan att någon har stoppat mig, säger han till Dagbladet.

Enligt kammaråklagare Ronnie Jacobsson sträcker sig de ryska misstankarna mellan 12 och 17 år tillbaka i tiden. Mannen förklarar själv att han var politiskt aktiv under konflikten i Tjetjenien på 90-talet innan han fick politisk asyl i Norge på 2000-talet.

Han var tvungen att fly tillsammans med sin fru och deras två barn efter ständig förföljning av tjetjenska och ryska myndigheter. I Europadomstolen för mänskliga rättigheter har mannen sedan 2008 ett ärende och enligt Aftonbladet ska det handla om att mannen anklagat myndigheterna för tortyr.

– Jag är glad över att de svenska myndigheterna inser att efterlysningen är politiskt motiverad. Jag är inte en terrorist och har inte dödat någon, säger han till Dagbladet.

Fortsättningsvis förklarar Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammed vid Utrikespolitiska insitutet, att Sverige, Norge och Frankrike tagit emot många asylsökande tjetjener och att det inte är första gången som Ryssland vill ha en tjetjen utlämnad.

– Personen kan ha begått krigsbrott, men om man tror att personen kan utlämnas till en situation där den kan utsättas för icke-rättsliga repressalier eller politisk förföljelse kan det vara skäl att inte lämna ut, säger Martin Kragh till Aftonbladet.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.