IS-krigaren: Terrorister i hela Europa bara väntar på signal

- 04/08/2016, 21:57
IS finns i hela Europa menar tillfångatagna IS-krigaren Harry Sarfo.
1 av 3

IS finns i hela Europa menar tillfångatagna IS-krigaren Harry Sarfo.

TT / Faksmil video

Harry Sarfo greps i Tyskland och har intervjuats av NY Times.
2 av 3

Harry Sarfo greps i Tyskland och har intervjuats av NY Times.

Faksimil propagandavideo

Expert tror att propaganda på internet är IS viktigaste redskap.
3 av 3

Expert tror att propaganda på internet är IS viktigaste redskap.

AP2012 / Virginia Mayo

En tillfångatagen IS-krigare har i en intervju förklarat hur de jobbar i Europa. Expert tror dock att internetrekrytering är viktigast.

I fyra dagar körde Harry Sarfo från tyska Bremen till Syrien för att ansluta sig till terrororganisationen Islamiska staten. Han ville vara med och upprätta ett islamistiskt kalifat i Syrien och Irak.


Harry Sarfo tillbringade bara några dagar i Syrien för IS hade andra planer för honom. Det skriver New York Times som fått en unik inblick i hur IS organiserar sig över hela världen utanför Syrien och Irak från hans fångenskap i Tyskland efter att han återvänt till Europa.

– De var väldigt öppna med sina planer. IS har en massa personer boendes i europeiska länder som bara väntar på order att attackera europeiska människor, säger Harry Sarfo till New York Times.

Särskilt Storbritannien, Tyskland och Frankrike ska vara särskilt utsatta mål där det fanns önskemål från IS att "attackerna skulle ske samtidigt". I Frankrike ska antalet rekryter vara bra mycket större och villigheten att utföra attacker vara "riktigt stor".

Harry Sarfo var därför en värdefull bricka i IS spel. Han var uppväxt i Storbritannien men bodde i Tyskland. Två länder som terrorsekten ville breda ut sitt kontaktnät i. Sarfo menar att det finns hundratals IS-krigare i Europa, amerikanska underrättelsetjänster menar att det snarare handlar om tusentals.

De europeiska myndigheterna har haft svårt att se ett mönster av de dåd som skett under senaste året. Dåden har gjorts av ensamvargar som verkar ha inspirerats av andra personers terrorattacker och av IS-propaganda på internet.

Men Harry Sarfo menar att det inte handlar om en slump. I den 500 sidor långa intervjun som tyska myndigheterna har i sin förvaring berättar han att nyligen konverterade muslimer används som lärare för att visa andra IS-soldater hur man tillverkar självmordsbomber och hur IS tar på sig skulden för angreppen. Och sedan rapportera tillbaka till uppsatta IS-chefer i Syrien och Irak.


Terrorforskaren Carsten Bagge Laustsen tvivlar dock på om IS har så många "sovande krigare som väntar på att utföra attacker" som de påstår.

– Islamiska staten har gått ut och sagt att de vill utföra attacker i väst. Det är en strategi där de vill skapa en föreställning att det finns terrorister överallt. Det skapar rädsla och ger de mäktigare, säger han till danska Ekstra Bladet.

Terrorexperten menar att även om det faktiskt utförts attacker i Paris och Bryssel så finns det inte mycket som tyder på att IS har skickat massor med människor i flyktingströmmarna. Han pekar istället på att det är propagandan som finns på nätet som spelar den största rollen i rekryteringen.