Andrea Voldum våldtogs av tre män i en husvagn, nu frias samtliga av hovrätten efter tre vändor i rättssystemet.
1 av 2
Andrea Voldum våldtogs av tre män i en husvagn, nu frias samtliga av hovrätten efter tre vändor i rättssystemet. - Foto: Privat
Andrea känner att hon inte blivit trodd på.
2 av 2
Andrea känner att hon inte blivit trodd på. - Foto: Privat

Andrea, 21, gruppvåldtogs av tre män på efterfest – nu släpps alla fria

När Andrea var 18 år var hon på efterfest, något som slutade med att hon våldtogs i en husvagn. Nu, två år senare, har männen friats av Högsta domstolen.


Andrea Voldum, 21, från Norge gruppvåldtogs i mars 2014 och sedan dess har hennes fall gått tre rundor genom rättssystemet, skriver Nettavisen.

Allt började med att hon mötte de tre männen från Oslo som är födda 1982 och 1986 på en bensinstation. Sedan följde hon med männen och flera av sina vänner på efterfest. Det som sedan hände blev ett av de mest omskriva våldtäktsfallen i Norge på länge.

På efterfesten tog Andrea och flera andra drogen MDMA. Dosen som hon tog var långt över en vanlig dosering.

I domen står det att den mängd MDMA Andrea fick i sig var minst 250 milligram och en vanlig rusdos brukar vara mellan 100 och 200 milligram. Enligt Nettavisen kunde den dos hon fick i sig kan leda till en överdos.

De tre männen ska då ha beställt en taxi, och taxichauffören som körde de fyra vittnade om att killarna "bar en tjej över axeln som man bär en säck potatis". Andrea togs till en husvagn där hon gruppvåldtogs av männen. De erkänner att de hade sex med henne, men menar att hon gått med på det.

Nu, två år senare, släpps männen av Norges motsvarighet till Högsta domstolen. En oenig domstol gjorde att det inte kunde ske ett majoritetsdom. De båda domarna och en av nämndemännen ville döma männen för våldtäkt.

Men de andra tre nämndemännen höll inte med. De ansåg att det inte funnits tillräckliga bevis på att Andrea uppträtt på ett sådant sätt att männen hade anledning att tro att hon var ur stånd att motsätta sig de sexuella handlingarna.

Andra själv reagerar starkt på domen.

– Jag tycker domen är felaktig. Först blev de dömda till 6,5 år respektive sex år. Sedan frikändes de i två gånger av högsta domstolen, säger hon till Nettavisen.

– Jag tror alla som varit i min situation förstår att man sitter med känslan av att inte bli trodd.

Nyheter24 har fått tillåtelse av Andrea att publicera hennes namn och bild.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att försvaret mörkat en gruppvåldtäkt och nu är fallet nedlagt.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.