Varning utfärdad för fisk med "människotänder" – kan ta ett bett i pungen

- 12/08/2016, 15:19 -
Pacun använder tänderna för att knäcka nötter och frukt – och testiklar.
1 av 2

Pacun använder tänderna för att knäcka nötter och frukt – och testiklar.

Köpenhamns universitet

Exemplaret som hittades i Öresund.
2 av 2

Exemplaret som hittades i Öresund.

Köpenhamns universitet

Den monsterliknande fisken med människoliknande tänder är besläktad med pirayor och lever ofta i akvarier. Nu har den hittats i en sjö.

Kombinera rädslan för ett bett i pungen med rädsla för fiskdjur i okända vatten, så har du mardrömsfisken Pacu i ett nötskal.

Det är en pirayabesläktad fisk som är välsignad med människoliknande tänder. Och vars favoriträtt är just nötter.

Bildkälla

Nej, det här är inte en plojgrej i stil med Snakes on a plane eller Sharknado. Faktum är att den läbbiga akvariefirren har dykt upp nyligen i en sjö i Michigan, USA.

Enligt Michigan’s Department of Natural Resources släpper ägare av fiskarna ut dem i det vilda när de upplevs för stora för sina akvarium, då de kan bli ända upp till en meter långa. Men akvariefiskar har dålig anpassningsförmåga till det vilda livet och har svårt att skydda sig mot hot eller få tag i mat ordentligt.

Bildkälla

– De som faktiskt överlever i det vilda riskerar att sprida exotiska sjukdomar. I värsta fall kan de även börja föröka sig i det vilda och därmed förstöra det naturliga ekosystemet, säger Nick Popoff på DNR’s Aquatic Species and Regulatory Affairs Unit till Metro UK.

Professor Peter Rask Moller på Copenhagen’s Museum of Natural History, har tidigare sagt i ett pressmeddelande att fisken kan råka missta människors testiklar för sin favoritföda nötter. Därför kan det vara bra att inte nakenbada i områden där fisken har hittats.


Rådet kanske känns lite väl hysteriskt och kan nog också tas med en nypa salt. Men det har trots allt inträffat flera fall i Papua Nya Guinea där fisken misstagit simmares testiklar för att vara just nötter.

Och om du trodde att du var säker här i vår egen del av världen så har du tyvärr fel. Nyheter24 har tidigare skrivit om att fisken påträffats så nära som i Paris och även i Öresund, Danmark, vilket du kan läsa om här. Om du törs.

Är du rädd för fiskar?