Tisdag 17 Maj
Stockholm

Nu sprider sig den farliga sextrenden – börjar dyka upp nära Sverige

Den farliga sextrenden närmar sig Sverige.
1 av 3
Den farliga sextrenden närmar sig Sverige. Foto: Giphy
Trenden har gått från Berlin och London till Danmark. Den går ut på att ta tunga droger, som metamfetamin och GHB, under sex.
2 av 3
Trenden har gått från Berlin och London till Danmark. Den går ut på att ta tunga droger, som metamfetamin och GHB, under sex. Foto: TT
Det är främst homosexuella män som tar del av trenden.
3 av 3
Det är främst homosexuella män som tar del av trenden. Foto: Giphy

Den nya sextrenden närmar sig Sverige, och är farlig. Det är lätt att fastna i beroendet.

Kommentera (18)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En farlig sextrend sprider sig bland främst unga homosexuella män runt om i Europa. Nu har trenden börjat dyka upp i Århus och Köpenhamn i Danmark.

Det är så kallad kemsex som är den farliga trenden. Det går ut på att vara påverkad av tunga droger, som crystal meth, GHB och ketamin, under sex. Droger som är lätta att bli beroende av. Detta skriver danska Metroxpress.

När man har sex på tunga droger, exempelvis crystal meth, kan det frigöra 11 gånger så många dopaminer som under nyktert sex.

– Det handlar om att göra den sexuella upplevelsen mer intensiv. Upplevelsen varar längre, blir bättre och verkar alltså generellt mer intensiv, berättar Lotte Kehlet, chef för personlig rådgivning, på organisationen Aids Fondet, till danska Metroxpress.

Oftast är det en eller flera personer som är påverkade under kemsex, vilket kan leda till att kondom glöms bort eller uteblir.

Sprids via sociala medier

Att trenden sprids skylls på sociala medier. Där söker män efter likasinnade genom att i sitt användarnamn eller profiltext skriva PnP (Party and Play) eller HNH (High and Horny).

– Tidigare var du tvungen att känna någon som kände någon. Med appar är det lättare att hitta någon som har droger, eller med koder kan man visa att det är skönt att ha sex på droger, säger Tonny Bønløkke, sexolog hos Aids Fondet till Metroexpress.

Bonløkke arbetar på Aids Fondet i Danmark med att ge råd till män som har börjat med kemsex. De har lätt att fastna i missbruket.

– När du har sex på exempelvis crystal meth, kan det frigöra 11 gånger så många dopaminer som under alldagligt sex. Så det handlar om att få människor att nöja sig med mindre bra sex, vilket är bättre i det långa loppet, säger han till Metroxpress.

Kommentera (18)
Kopiera länk
Dela