IS utlovar hämnd – efter att en av grundarna dödats

- 31/08/2016, 08:19 -
IS-ledare uppges vara mördad
1 av 3

IS-ledaren ​Abu Muhammad al-Adnani, som bland annat var chef för externa operationer, uppges vara dödad.

TT/Faksimil Youtube

Islamiska staten
2 av 3

​Abu Muhammad al-Adnani ska ha skadats i strid i norra Aleppo men det är oklart hur han dödades.

Faksimil Youtube

Terrorsekten Islamiska staten, Daesh
3 av 3

Aleppo har en särskild betydelse för IS eftersom det är där Dabiq ligger. Här ska den sista striden mellan muslimer och otrogna utkämpas, enligt en islamisk profetia.

TT

IS-ledaren Abu Muhammad al-Adnani​ uppges ha dödats i norra Aleppo.

Enligt propagandaorganet Amaq har IS språkrör och chef för externa operationer Abu Muhammad al-Adnani dödats i Aleppo, Syrien. Detta skriver TT via Göteborgs-Posten.

al-Adnani uppges tillsammans med kalif Abu Bakr al-Baghdadi varit en av de sista IS-grundarna vid liv, men har under en tid varit en måltavla hos den USA-ledda koalitionen i norra Syrien.

- Koalitionsstyrkor genomförde ett flyganfall i al-Bab, Syrien, med den höge ledaren som mål, säger en anonym källa med inblick i koalitionen till TT.

Enligt säkerhetsanalytikern och den irakiska regeringens rådgivare, Hisham al-Hashimi skadades al-Adnani den 17 augusti. Det var vid en strid mellan IS och syriska rebeller, som stöddes av USA och Turkiet, närheten av al-Rai, i norra Aleppo.

al-Adnani ska enligt Amaq ha dödats när han övervakade insatser "för att slå tillbaka en militäroffensiv mot Aleppo" – men hur själva dödandet gick till är oklart.

Aleppo har en särskild betydelse för IS eftersom det är där Dabiq ligger. Här ska den sista striden mellan muslimer och otrogna utkämpas, enligt en islamisk profetia.

Efter al-Adnanis dödsfall har IS utlovat hämnd från en ny generation som har fötts inom terrororganisationen, skriver TT via GP.