Filippinernas president Rodrigo Duterte kallade Obama för horunge under en presskonferens.
1 av 3
Filippinernas president Rodrigo Duterte kallade Obama för horunge under en presskonferens. - Foto: TT BILD
Nu ångrar han sitt uttalande och skyller det på pressen.
2 av 3
Nu ångrar han sitt uttalande och skyller det på pressen. - Foto: TT BILD
Men USA:s president Obama tar inte förolämpningen lättsamt och trots ursäkten ställer han in det planerade mötet.
3 av 3
Men USA:s president Obama tar inte förolämpningen lättsamt och trots ursäkten ställer han in det planerade mötet. - Foto: TT BILD

Filippinernas president kallade Obama för "horunge" – nu ångrar han sig

Nu får Filippinernas president inte träffa Obama under veckans toppmöte, trots att han uttrycker ånger över den grova förolämpningen.


Filippinernas president Rodrigo Duterte har hamnat i blåsväder efter att ha kallat USA:s president Barack Obama för "horunge".

Det var i samband med en presskonferens i hemlandet i måndags som Duerte tabbade sig rejält när han fick frågan om han väntar sig kritik från Obama under veckans toppmöten, gällande knarkkriget i landet.

– "Putang ina", i så fall svär jag åt dig på mötet, svarade Duterte och menade att han skulle säga det riktat till Obama, enligt nyhetsbyrån AFP.

Efter det hårt kritiserade uttalandet och grova förolämpningen ställde president Obama in det planerade mötet med Duterte under toppmötet som inleds i Laos idag och pågår under tre dagar.

I en kommuniké skriver nu president Rodrigo Duterte att han ångrar sitt uttalande och att det var pressens frågor som utlöste hans "starka kommentarer". Han beklagar också att uttalandet framstod som ett personligt angrepp mot USA:s president.

Men den ursäkten verkar han inte ha mycket för. Vita Huset uppger att president Obama istället ska träffa sydkoreanska presidenten Park Geun-Hye för att diskutera Nordkorea, skriver GP.

President Duterte är inte den enda som har förolämpat Barrack Obama rejält. Nyligen påstod presidentkandidat Donald Trump att Obama ska ha grundat terroristorganisationen IS. Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.