Därför är vapenvilan i Syrien ett hot mot IS

- 15/09/2016, 14:58

Barn och vuxna vågar sig äntligen ut på gatorna efter år av krig. Men det finns fler fördelar med vapenvilan.

Sedan inbördeskriget i Syrien inleddes 2011 har uppskattningsvis 250 000 människor dött. Invånarna har prövats hårt, de har fått stå ut med bomber från både den egna ledningen, från rebeller, desutom har både USA och Ryssland bombat landet.

Mitt i detta helvete har även IS gjort livet i landet otroligt svårt, terrororganisationen har tagit över område efter område och satt upp egna lagar. De som inte efterlever lagarna har inte sällan avrättats i offentliga avrättningar och IS har haft egna rättegångar. Under onsdagen spreds en video där IS avrättade misstänkta spioner som djur. (se videon ovan)

I måndags trädde en vapenvila i kraft, det är USA och Ryssland som kommit överens om att istället för att stödja olika sidor i kriget ska man lägga ner sina vapen och fokusera på att hjälpa befolkningen i Syrien. Under torsdagen kom uppgifter om att vapenvilan fortsätter i minst 48 timmar till.

Vapenvilan betyder att människor äntligen kan röra sig mer fritt på gatorna, som du kan se i videon här nedan:

Trots vapenvilan faller fortfarande bomber över landet, regimen har gjort flygattacker mot bland annat Aleppo, men intensiteten är betydligt mindre än tidigare, skriver CNN. När regimen och rebellerna inte har USA respektive Ryssland i ryggen minskar deras eldkraft avsevärt.

Vapenvilan innebär också att landet kan ta tag i det som de själva ser som ett väldigt stort hot mot befolkningen, terrororganisationen IS.

Med en vapenvila i hamn han befolkningen tillfälligt andas ut och enas kring kriget mot IS.