Torsdag 9 Dec
Stockholm

4-åring hölls instängd på barnhem – här får han frisk luft för första gången

Det var på ett barnhem i Bulgarien som Stacey Gagnon för omkring ett år sedan hittade den lille pojken.
1 av 7
Det var på ett barnhem i Bulgarien som Stacey Gagnon för omkring ett år sedan hittade den lille pojken. Foto: Stacey Gagnon
Där hade han suttit fången i en spjälsäng i ett rum sedan födseln. Han tilläts aldrig gå utomhus och led av allvarlig vanvård.
2 av 7
Där hade han suttit fången i en spjälsäng i ett rum sedan födseln. Han tilläts aldrig gå utomhus och led av allvarlig vanvård. Foto: Stacey Gagnon
Barnhemmet inifrån.
3 av 7
Barnhemmet inifrån. Foto: Stacey Gagnon
Nu skriver Stacey Gagnon om minnena när hon adopterade honom – för att uppmärksamma den mörka sidan av adoptioner.
4 av 7
Nu skriver Stacey Gagnon om minnena när hon adopterade honom – för att uppmärksamma den mörka sidan av adoptioner. Foto: Stacey Gagnon
Sedan adoptionen har Israel mått bättre och bättre.
5 av 7
Sedan adoptionen har Israel mått bättre och bättre. Foto: Stacey Gagnon
När de hämtade honom kunde han bara omkring 20 ord. Nu kan han flera hundra.
6 av 7
När de hämtade honom kunde han bara omkring 20 ord. Nu kan han flera hundra. Foto: Stacey Gagnon
Hela familjen.
7 av 7
Hela familjen. Foto: Stacey Gagnon

Den lilla pojken Israel hölls instängd på ett barnhem i Bulgarien. Nu skriver hans mamma om hur han räddades – och hur känslosam adoptionen var.

Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var på ett barnhem i Bulgarien som Stacey Gagnon för omkring ett år sedan hittade den lille pojken. Där hade han suttit fången i en spjälsäng i ett rum sedan födseln. Han tilläts aldrig gå utomhus och led av allvarlig vanvård.

Nu skriver Stacey Gagnon om minnena för att uppmärksamma den mörka sidan av adoptioner.

"Mitt hjärta gick i miljoner bitar, och nu kan jag inte leva en dag utan att tänka på att barn dör", skriver hon i ett blogginlägg på Little Things.

BarnhemBarnhemmet. Bildkälla: Stacey Gagnon

Stacey Gagnon, som tillsammans med sin man i Arizona i USA har adopterat totalt sex barn tillsammans, berättar att pojken heter Israel och att han var nästan fyra år gammal när hon träffade honom på barnhemmet.

"För ett år sedan satt jag i ett varm, lufttomt barnhem och höll ett illaluktande, urin-indränkt barn med bruna tänder", skriver hon.

BarnhemBarnhemmet. Bildkälla: Stacey Gagnon

Israel föddes med ett slags ryggmärgsbråck, vilket betyder att han inte har någon känsel från midjan och nedåt. Han hamnade på barnhemmet direkt efter födseln och berövads allt utom det absolut nödvändigaste för att överleva, skriver Stacey Gagnon.

"Han hade överlevt i denna fruktansvärda miljö och han närmade sig fyra års ålder. Han hade alla typer av hälsoproblem, av vilka många jag aldrig ens hört talas om", skriver hon.

Stacey Gagnon menar att Israel egentligen inte skulle ha blivit mer än fem år gammal.

"I Östeuropa brukar barn med de här problemen dö innan de blir en börda, och Israel dog inte. Han var inte menad att överleva med sådana funktionsnedsättningar och det var därför han inte fick vård på ett humant sätt".

"Israel vad allvarligt undernärd, hade en ryggrad som försökte peta sig igenom hans hud, och gick på en flytande diet för bekvämlighetens skull", skriver Stacey Gagnon. Bildkälla: Stacey Gagnon

IsraelPojken Israel får känna på friska luften för första gången. Bildkälla: Stacey Gagnon

Stacey Gagnon berättar att hon först läste om Israel på Facebook, och hur hon först hoppades att han skulle hitta en familj. Men när hon började att drömma om honom och han återkom i hennes Facebook-flöde bestämde familjen sig för att adoptera honom som sin son.

"Ett barn som aldrig skulle springa, aldrig dansa, aldrig gå. En pojke som aldrig kommer att bli vad jag föreställde mig hos en son. Jag valde ett barn som aldrig hade fått uppleva när solen värmer hans ansiktet, eller när vinden kastar hans hår", skriver hon.

IsraelIsrael Gagnon. Bildkälla: Stacey Gagnon

Sedan adoptionen har Israel mått bättre och bättre. Stacey Gagnon skriver att pojken har vuxit från att ha en storlek hos ett barn på mellan 18 och 24 månader – till storleken hos ett normalt fyraårigt barn.

När de hämtade honom kunde han bara omkring 20 ord. Nu kan han flera hundra.

"Nu leker han med leksaksbilar och lastbilar och älskar allt som är musikaliskt", skriver hon i blogginlägget på Little Things.

Hela familjen. Bildkälla: Stacey Gagnon

Läs också om Nika som hittades ensam och magrad efter att hennes mamma inte ville ta hand om henne, eller om amerikanska Chris som söker sin biologiska mamma – i Sverige.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

Skulle du kunna tänka dig att adoptera?
Tack för din röst!
Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela