Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya förslaget: Låt folk röka cannabis och köra bil

- 05/10/2016, 17:38
1 av 2

TT

2 av 2

TT

Danskarna slutar aldrig att förvåna...

Att köra bil och röka gräs samtidigt – är det verkligen en bra idé? Ja, många i vårt kära grannland Danmark tycker faktiskt det.

För ett tag sedan skärptes straffen för att köra bil cannabispåverkad i Danmark. Men efter att över 5000 personer förlorat körkortet på grund av att de kört bil höga verkar det som att beslutet kan ändras.

– Det är klart man kan köra bil även om man rökt lite gräs. Det finns så klart en gräns, men vi behöver en miniminivå, säger danska Venstre-politikern Jan E. Jørgensen till danska Ekstrabladet.

Politiker i Danmark menar nu att många som blivit av med körkortet faktiskt inte utgör någon fara för andra i trafiken.

– Om man vill bekämpa narkotika kan man göra det på andra sätt än i trafiklagen. Man kan fråga sig varför en person som röker marijuana och tar bilen ska straffas samtidigt som en person som röker marijuana och tar bussen ska få gå fri, säger Jørgensen, som alltså sa det mest danska någon någonsin har sagt.

Borde det vara okej att köra bil påverkad?