Kommer det bli en mur mot Mexiko om Trump vinner?
1 av 7
Kommer det bli en mur mot Mexiko om Trump vinner? - Foto: TT
Polisen lär få större makt.
2 av 7
Polisen lär få större makt. - Foto: TT
Rättigheterna för homosexuella kan inskränkas.
3 av 7
Rättigheterna för homosexuella kan inskränkas. - Foto: TT
Trumps hårda ton kan påverka klimatet i USA.
4 av 7
Trumps hårda ton kan påverka klimatet i USA. - Foto: TT
Och kontakterna till Ryssland kan bli bättre.
5 av 7
Och kontakterna till Ryssland kan bli bättre. - Foto: TT
Det kan påverka Sverige också.
6 av 7
Det kan påverka Sverige också. - Foto: TT/google maps
7 av 7
- Foto: TT

6 saker som kommer hända om Donald Trump blir president

Nyheter24 reder ut saker och ting!


1. Mer makt till polisen i USA

Donald Trump gillar polisen – han gillar ordning och reda så pass mycket att han låtit vakter kasta ut demonstranter från sina möten. Han har också pratat mycket om att ge poliser ökad makt.

Debatten om polisvåld och rasism i USA skulle förmodligen ta ett steg tillbaka i USA om Trump blev president.

2. Hårdare tag

Som president har Trump makt som är större än de beslut han föreslår. Genom rasistiska och sexistiska uttalanden har Trump gjort det okej att hata och förnedra sina motståndare och de som tycker olika.

När Storbritannien röstade för att lämna EU ökade mängden hatbrott dramatiskt. Det är troligt att något liknande kommer hända i USA:s polariserade politiska klimat.

3. Minskade rättigheter för homosexuella

Tidigare har Trump varit liberal när det gäller homorättigheter. Men sedan presidentkampanjen dragit igång är han negativt inställt – till exempel tycker han inte att stater ska kunna tvingas legalisera homoäktenskap, skriver The Mirror.

Dock är det oklart om Trump kommer att få tillräckligt mycket makt för att förändra just det här även om han skulle bli president.

4. En mur mot Mexiko?

Att Trump ska bygga en mur mot Mexiko för att minska invandringen har väl ingen missat? Men hur realistiskt är det? Trump själv menar att det kommer kosta runt hundra miljarder kronor att bygga en gigantisk betongvägg vid gränsen, men flera experter menar att det kommer bli mycket dyrare än så, skriver BBC.

Att projektet faktiskt skulle kunna dras igång och färdigställas under Trumps tid som president är inte speciellt troligt.

5. Närmare kontakter med Ryssland?

Enligt Trump är USA:s utrikespolitik en ”katastrof”. Han har flera gånger sagt att han ska ”ta hand om” IS, och att han har en hemlig plan för att besegra terrorsekten.

Samtidigt talar han gott om Rysslands president Vladimir Putin, och menar att de skulle komma bra överens. Dock har Trump sagt att han vill att USA ska vara ”oförutsägbara”, så det är svårt att veta hur utrikespolitiken kommer att se ut, skriver The Mirror.

Tidigare har det avslöjats att Trumps före detta kampanjchef tagit emot miljontals dollar från Ukraina för att säga bra saker om Ryssland.

6. Kan bli farligt för Sverige

Donald Trump har använt Sverige som ett skräckexempel för vad som kan hända när politiker sköter sig dåligt. Men hur skulle det påverka oss om han blev president?

Eftersom Trump verkar vara negativt inställd till frihandel och utländska företag – vilket skulle kunna skada Sveriges exportberoende ekonomi, skriver SvD.

Dessutom har Trump sagt att han inte kommer att försvara Baltikum om Ryssland skulle anfalla. Det skulle kunna göra att Ryssland tar sig större friheter i Östersjöområdet.

Du har väl hört vad det första Trump sa efter 9/11 var? Läs om det här!

Det finns ett svenskt parti vars väljare hoppas på att Trump vinner valet – kan du gissa vilket? Kolla här!

/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du Trump vinner?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Det finns ingen naturlig orsak bakom jordskredet vid E6 i höstas, enligt åklagaren. Tre personer misstänks för brott, bland annat då stora mängder schaktmassa utan tillstånd flyttats till området. De här massorna har lagts på platsen där jordskredet sedermera igångsatts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.