Fredag 23 Jul
Stockholm

Ricky är helt oskyldig till dubbelmord – ändå släpps han inte ur fängelset

Det var 1996 som Ricky Kidd dömdes för ett dubbelmord på två män till livstids fängelse, utan möjlighet till villkorlig frigivning.
1 av 3
Det var 1996 som Ricky Kidd dömdes för ett dubbelmord på två män till livstids fängelse, utan möjlighet till villkorlig frigivning. Foto: Skärmdump KSHB / TT Nyhetsbyrån
Men enligt en före detta åklagare och en polischef i Kansas City är mannen oskyldig.
2 av 3
Men enligt en före detta åklagare och en polischef i Kansas City är mannen oskyldig. Foto: TT Nyhetsbyrån
Ricky Kidd.
3 av 3
Ricky Kidd. Foto: Skärmdump KSHB

Han dömdes till livstids fängelse. Men nu kliver flera personer inom rättsväsendet fram och säger att Ricky Kidd är oskyldig.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var 1996 som Ricky Kidd dömdes i delstaten Missouri i USA för ett dubbelmord på två män till livstids fängelse, utan möjlighet till villkorlig frigivning.

Men enligt en före detta åklagare och en polischef i Kansas City är mannen oskyldig.

– Han gjorde det inte och jag vet att han inte gjorde det. Det var inte Ricky Kidd. Det var en annan person, men de såg lite lika ut, säger polischefen Alvin Brooks till tv-kanalen KSHB i Kansas City.

Även den före detta åklagaren Cindy Dodge är inne på samma linje.

– Ricky begick inte de här morden. Han är oskyldig. Det är ingen tvekan om det. Annars hade jag inte jobbat på det här och lagt hundratals timmar av min lediga tid, säger Cindy Dodge.

Ricky KiddRicky Kidd. Bildkälla: Skärmdump KSHB

Att en polischef uttalade sig om att Ricky Kidd oskuld gjorde att ett hopp om att bli frisläppt från fängelset tändes för honom, ungefär lite som Daryl Holloway som blev oskyldigt dömd till 120 års fängelse – men sedan friades.

Men trots allt som hänt sitter fortfarande Ricky Kidd i fängelse.

Enligt Kidd själv var han och sökte tillstånd för vapen på polisstationen samma dag som morden begicks, ett alibi som hans försvarsadvokat aldrig undersökte.

– Man kan tro att det skulle vara ett tillräckligt starkt alibi att vara på polisstationen samtidigt som morden, säger Kidds tidigare flickvän Monica Gray som berättar att hon var med Kidd på polisstationen.

Fallets huvudvittne ska även ha ändrat sin berättelse, något som kan tala till Kidds fördel.

Nu hoppas han att en domare ska ta upp hans senaste överklagande, men enligt statsåklagaren har Kidd missat sitt fönster att överklaga.

Det enda som nu finns kvar att göra för att fallet ska tas upp på nytt är att presentera nya bevis, skriver KSHB.

Läs också om Bertil Fors som blev oskyldigt dömd för ett 25 år gammalt mord, men som sedan friades i hovrätten och fick ett skadestånd på 1,1 miljoner kronor.

Borde Ricky Kidds fall prövas igen?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela