Torsdag 15 Apr
Stockholm

Madeleine, 27, förlorade 90 procent av huden – efter reaktion på vanlig medicin

Madeleine fick en oerhört ovanlig diagnos.
1 av 4
Madeleine fick en oerhört ovanlig diagnos. Foto: Privat
Där ytterst få personer överlever.
2 av 4
Där ytterst få personer överlever. Foto: Privat/Side2
Utslagen spred sig.
3 av 4
Utslagen spred sig. Foto: Privat
Det här är hennes rygg när det var som värst.
4 av 4
Det här är hennes rygg när det var som värst. Foto: Privat

Madeleine fick beskedet att de flesta som har diagnosen inte överlever. VARNING FÖR OTÄCKA BILDER.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det började med några små prickar. Madeleine Blom, 27, från Oslo hade varit ute i skogen och hon trodde först att det måste ha varit insektsbett. Efter ett tag spred sig utslagen till bröstet.

När utslagen blev värre så gick Madeleine till läkaren. Diagnosen hon fick var att det antagligen var början på psoriasis – eller kanske nässelfeber.

– Jag nämnde att jag precis hade startat en antibiotikakur på grund av min urinvägsinfektion, men läkaren trodde inte att det kunde vara anledningen till mina utslag, säger Madeleine till norska Side2.


Fast läkaren hade fel. Det visade sig att det var just antibiotikakuren som var anledningen till hennes utslag.

Efter besöket på sjukhuset började Madeleine att må riktigt dåligt. Hon fick feber och huden blev röd och gjorde fruktansvärt ont. Som att vara extremt solbränd.

Snabbt tog hon sig till akuten och flera läkare kom in för att undersöka henne. Ingen visste säkert vad som hände med henne. Kanske är det antibiotikan, trodde flera läkare. Sagt och gjort så skickades Madeleine vidare till experter på det större sjukhuset Rikshospitalet i Oslo.

När hon kom fram dit hade utslagen blivit större och spridit sig till benen och ryggen. Med en enorm smärta hela tiden. Efter ett tag fick hon äntligen svar på vad som var fel.

Diagnosen: Steven-Johnsons syndrom, eller SJS.

Det är en extremt ovanlig sjukdom där sår och blåsor breder ut sig över kroppen i kombination med hög feber. Man kan också få blåsor i munnen och på ögonen. Bakgrunden till tillståndet är en reaktion på mediciner. I Madeleines fall handlade det om en reaktion på antibiotika.

Det värsta är att dödligheten är upp till 30 procent. Efter första diagnosen kom nästa mardrömsbesked. Madeleine fick istället diagnosen TEN som är en allvarligare form av SJS.

– Det blir som brännskador och mina naglar ramlade av. Den första dagen tvättade sjuksköterskor mig för att göra rent såren. Det gjorde så ont att jag kräktes.

Enligt Side2 förlorade Madeleine så mycket som 90 procent av sin hud.


Diagnosen är så pass ovanlig att intresset på sjukhuset blev stort. Flera läkarstudenter kom in för att kolla och höra mer om en person som faktiskt överlevt sjukdomen.

En månad efter diagnosen kunde hon äntligen lämna sjukhuset.

Just då var Madeleine så fastlåst i sin smärta att hon inte tänkta på att läkarna pratade om dödligheten för sjukhuset. Men det var tre år sen hon fick TEN och nu tycker hon att det är läskigt att tänka på det. Nu uppmanar hon alla att läsa bruksanvisningen på alla mediciner.

– Jag tror att många inte tänker på att mediciner kan ge riktigt allvarliga biverkningar.


I dag mår Madeleine bättre. Hennes hud har fortfarande märken från den hemska upplevelsen. Men mest är hon tacksam för att hon snabbt fick hjälp.

– Det gick ju bra för mig. Jag är inte helt som förut, men mår mycket bättre, säger Madeleine till Side2.

Läs också om en tjejs varning efter att hon gjorde härmade populära trenden – eller om lilla Sienna som fick hemska utslag efter att en släkting pussat på henne.

Har du hört talas om sjukdomen innan?
Tack för din röst!
Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela