Stockholm

Därför vill Dayna och Laura sterilisera sig – trots att alla läkare säger nej

Tonåringarna säger att de aldrig vill skaffa barn. Någonsin.
Tonåringarna säger att de aldrig vill skaffa barn. Någonsin. Foto: Facebook/Instagram/TT

Båda tonåriga tjejerna säger att de aldrig velat skaffa barn – och att de blir utskällda när de vill sterilisera sig.


Läs mer

Det finns personer som drömt om att skaffa barn hela livet. Och så finns det de som verkligen inte vill ha barn. Någonsin.

Dayna Foote, 19, och Laura Hosemans, 18, tillhör båda den senare kategorin. De har till och med försökt att få läkare att gå med på att sterilisera dem. Någonting de inte får "eftersom de är för unga".

– Så länge jag kan minnas har jag alltid varit obekväm med tanken på att skaffa barn. Dessutom är det dåligt för miljön, säger Dayna till Daily Mail.

Instagram. Dayna.

Dayna får ofta höra både från familj och vänner att "hon kommer att ångra sig", men hon säger att hon är helt säker på att barn aldrig kommer finnas med i hennes livsplan. Hon får dock stöd från en väldigt viktig person – hennes pojkvän som inte heller ser poängen med att skaffa barn.

Instagram

Hon har planerat att genomföra en sterilisering, men ser verkligen inte fram emot det.

– Jag vet att läkarna kommer säga nej miljoner gånger, säger hon till Daily Mail.

Dayna är inte ensam. Även 18-åriga Laura Hosemans säger att hon aldrig vill ha barn. Det bestämde hon redan när hon var 15 år gammal.

Facebook

– Jag hatar inte barn, men det är som att träffa på andra människors hundar. Du är glad en stund. När du kommer hem så är de inte där, säger Laura till Daily Mail.

Även Laura får höra, speciellt från medelålder kvinnor, att hon kommer att ändra sig när hon blir äldre. Hon har dock bestämt sig – hon ska sterilisera sig. P-piller är för krångligt och är aldrig hundra procent säker, säger hon.

När hon besökte en läkare för att prata om sterilisering blev hon direkt belagd med skam.

– Läkaren kollade på mig och sa "hur kan du ens tänka så?". Sedan började hon prata om komplikationer, men jag tror att hon bara inte ville bli stämd, säger Laura till Daily Mail.

Efter besöket fick Laura i alla fall rätt till att testa en spiral, men inte förrän efter att läkaren hade ringt hennes föräldrar. Det ledde till ett två timmar långt bråk som har lett till att hon knappt får gå till läkaren utan dömande blickar från föräldrarna.

Daily Mail skriver att det över hela världen, och särskilt i Australien, är vanligt att kvinnor skjuter upp att föda barn till senare i livet. Eller att inte skaffa barn alls.

Läs också om när en gravid nioåring tvångssteriliserades – eller se när sterile Tim avslöjar för sin fru att hon är gravid.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Vill du skaffa barn?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.