11-årige Oakley var allergisk mot jordnötter.
1 av 6
11-årige Oakley var allergisk mot jordnötter. - Foto: WPBF News
Han hade även astma.
2 av 6
Han hade även astma. - Foto: WPBF News
Under thanksgiving fick Oakley i sig jordnötter av misstag.
3 av 6
Under thanksgiving fick Oakley i sig jordnötter av misstag. - Foto: TT
Han fick då antihistamin av sin mamma.
4 av 6
Han fick då antihistamin av sin mamma. - Foto: WPBF News
Men det räckte inte och några timmar senare började Oakley kräkas.
5 av 6
Men det räckte inte och några timmar senare började Oakley kräkas. - Foto: WPBF News
Familjen säger nu att de inte förstått hur allvarlig Oakleys allergi var och har startat en insamling för att kunna öka medvetenheten om matallergier.
6 av 6
Familjen säger nu att de inte förstått hur allvarlig Oakleys allergi var och har startat en insamling för att kunna öka medvetenheten om matallergier. - Foto: WPBF News

Oakley, 11, dog plötsligt – nu vill mamman varna för vanliga missen

11-årige Oakley firade Thanksgiving med sin familj när hans mamma gjorde en miss som kostade Oakley livet. Nu samlar familjen in pengar till hans minne.


Oakley Debbs firade Thanksgiving med sin familj i Main, USA. Men firandet tog en snabb och ledsam vändning när Oakley fick i sig en kaka med jordnötter i av misstag, det skriver WPBF News.

Oakley som haft nötallergi hela livet kände igen symptomen och gick till sin mamma för att få hjälp. Av ren vana gav hon då sonen en Benadryl, en sorts antihistamin som lindrar allergiska reaktioner. Oakley kände sig snart bättre och återvände för att fortsätta leka med sina tvillingsyster och sin kusin.

Men några timmar efter att de gått och lagt sig förändrades Oakleys tillstånd snabbt. Han började kräkas och fick svårt att andas. På bara några minuter blev helt blå i ansiktet berättar hans mamma Merrill Debbs.

Bildkälla: WPBF News

Enligt familjen dog Oakley i sin pappas armar bara någon timme senare, men han dödförklarades inte officiellt förrän fyra dagar senare.

Familjen vill nu hjälpa till att öka medvetenheten om nötallergi. För enligt dem så hade de ingen aning om hur pass allvarlig sonens allergi verkligen var, istället oroade de sig betydligt mer för Oakleys astma.

– Det fanns alltid en astma-plan för akuta situationer, men ingen allergiplan. Nu vet vi att den hade behövt vara mycket klarare, säger Okaleys pappa Robert Debbs.

Familjen har nu startat en insamling för att öka medvetenheten om matallergier och hur man ska hantera dem. Insamlingen heter Red Sneaker Foundation och har fått sitt namn från de enda skor Oakley ville använda – sina röda sneakers.

Bildkälla: WPBF News

De vill också att varningstexterna på matvaror ska bli större och tydligare så att ingen med en allergi råkar få i sig något av misstag så som Oakley fick.

Familjen bär nu alla röda sneakers för att hedra och stötta Oakley.

– Jag visste hela tiden att Oakely skulle vara speciell av någon anledning, jag visste bara inte att det skulle hända efter att han gått bort, säger mamma Merrill till WPBF News.

Nyheter24 har tidigare skrivit om sminket som fick svenska Johannas ansikte att svullna upp och McDonald's misstag som nästan kostade 13-årige Adrian livet.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du allergisk mot något?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.