Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Den lille pojken dog i tomten Erics armar – efter en sista önskan

Eric Schmitt-Matzen, 60, har utfört en hel del arbeten som jultomte tidigare.
1 av 5

Eric Schmitt-Matzen, 60, har utfört en hel del arbeten som jultomte tidigare.

Faksimil Knox News / Pixabay

Här är Eric till vardags. Inte lika julig, men nog finns tomtekänslan där tack vare det maffiga skägget.
2 av 5

Här är Eric till vardags. Inte lika julig, men nog finns tomtekänslan där tack vare det maffiga skägget.

Facebook

I en intervju berättar jultomten Eric om besöket på ett barnsjukhus som förändrade allt.
3 av 5

I en intervju berättar jultomten Eric om besöket på ett barnsjukhus som förändrade allt.

Faksimil Knox News

Tårarna rinner i strid ström medan han berättar om händelsen.
4 av 5

Tårarna rinner i strid ström medan han berättar om händelsen.

Faksimil Knox News

Nu har Eric och hans fru – tomtemor Sharon – bestämt sig för att fortsätta med sitt beundransvärda säsongsjobb trots allt.
5 av 5

Nu har Eric och hans fru – tomtemor Sharon – bestämt sig för att fortsätta med sitt beundransvärda säsongsjobb trots allt.

Facebook

Nyheter | 14/12/2016 08:16

En fin historia som tyvärr inte kan bekräftas efter nya uppgifter kommit fram.

UPPDATERING: Artikeln finns kvar hos originalkällan Knoxville News Sentinel. Där skriver nu en redaktör att bakgrundskollen på tomten stämmer, men att själva historien är obekräftad. Även viralgranskningssajten Snopes har kommit fram till samma sak. De har ringt till sjukhuset som inte kan bekräfta händelsen, men de skriver också att de inte "kan säga med säkerhet att det inte hänt".


Eric Schmitt-Matzen, 60, från Jacksboro i Tennessee, USA är så mycket klassisk jultomte en kan bli till utseendet. Med ett prisvinnande skägg, blekt och stylat till perfektion, är hans säsongsjobb rätt givet.

Men för några veckor sedan höll jultomten Eric på att kasta in handduken för gott. Ett enda jultomteuppdrag på ett barnsjukhus förändrade allt.

– Jag hade precis kommit hem från jobbet när telefonen ringde. Det var en sköterska som jobbar på barnsjukhuset. Hon sa att de hade en svårt sjuk liten femårig pojke där som ville träffa jultomten, berättar Eric Schmitt-Matzen för Knoxville News Sentinel.

Han svarade att han bara skulle byta om till sin jultomtedräkt och sen fara iväg. Men det fanns inte tid till det visade det sig. Han behövde åka direkt.

Efter bara en kvart befann sig Eric på barnsjukhuset, iförd ett par tomtehängslen över sina vanliga kläder. Där mötte han upp pojkens mamma och flera andra familjemedlemmar.

Mamman berättade att hon hade köpt en leksak till barnet som han verkligen önskade sig. Vid det här laget insåg Eric allvaret i stunden och sa till de anhöriga att om de inte skulle klara av att hålla masken så behövde de hålla sig borta från rummet. Annars skulle även Eric brista ut i gråt och inte kunna utföra sitt jobb.

Alla gick ut ur pojkens rum. Sällskapet tittade på jultomten och det lilla barnet genom ett fönster i hallen på intensivvårdsavdelningen, gråtandes.

När jultomten Eric Schmitt-Matzen gick fram till pojkens säng såg han ut att somna när som helst. Eric satte sig på sängen och sa att han hade hört att pojken kommer sakna julen, men att han inte behöver göra det eftersom att han är jultomtens allra bästa tomtenisse.

Pojken tittade plötsligt upp och frågade om det var sant. Jultomten Eric svarade att det självklart var sant. Sen fick barnet sin efterlängtade julklapp, men orkade knappt öppna upp omslagspappret.

När pojken såg sin present sken han glatt upp för en stund, men lutade sig snart tillbaka och sa orden som fick jultomtens hjärta att gå i bitar.

– De säger att jag kommer dö. Vad ska jag säga när jag kommer fram dit jag ska?

Då lutade sig tomten fram och sa till barnet, att det enda pojken behöver säga är att han är jultomtens favoritnisse, så kommer han bli insläppt i himlen.

Med sin allra sista kraft reste sig pojken upp, gav Eric en stor kram och frågade om jultomten kunde hjälpa honom med en sista sak.

– Jag slöt mina armar runt honom. Men innan jag hann säga något mer så var han borta. Jag fortsatte krama honom och höll honom i min famn, säger Eric Schmitt-Matzen med tårarna rinnande ner för kinderna till Knoxville News Sentinel.

I det ögonblicket förstod de anhöriga vad som hade hänt. Pojkens mamma rusade in i rummet och skrek "Nej, nej, inte än!" Eric lämnade över barnet till sin sörjande mamma och tog sig därifrån så snart han kunde.

Eric berättar för reportern att han har spenderat flera år i armén och sett en hel del hemska saker i sitt liv. Men där och då sprang han bara förbi sköterskorna och grät sen okontrollerat hela vägen hem.

Nästa dag hade Eric och hans fru Sharon planerat att åka och hälsa på barnbarnen, men hon fick åka dit själv. I tre dagar var Eric ett fullständigt vrak och det tog honom någon vecka att sluta tänka på händelsen varje vaken stund.

Efter den fullständigt hjärtekrossande händelsen var Eric nära att lägga ifrån sig sin jultomtedräkt för gott. Han klarade helt enkelt inte av tanken på att uppleva den smärtan och sorgen igen.

Men till slut lyckades han samla sig tillräckligt för att genomföra ett allra sista framträdande som jultomte.

– När jag såg barnens lycka och hörde deras skratt, då insåg jag varför jag gör det här. Jag har en roll att spela och jag måste göra det. För deras skull, och för min egen, säger Eric Schmitt-Matzen slutligen medan han torkar de sista tårarna.

Här kan du läsa om lilla åttaåriga Nicole från Stockholm, som föddes med flera ovanliga syndrom men nu äntligen kan le för första gången i livet. Missa inte heller när Johnny Depp besökte ett barnsjukhus – fullt utklädd till Jack Sparrow för barnens skull.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Trodde du på tomten som barn?