Lördag 25 Sep
Stockholm

12 personer döda i Berlin – polisen utgår från att det är en terrorattack

En lastbil körde helt plötsligt in i julmarknaden i Berlin.
1 av 6
En lastbil körde helt plötsligt in i julmarknaden i Berlin. Foto: AP
2 av 6
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6

Polisen utgår från en terrorattack efter att flera personer dött och skadats när en lastbil plöjde genom folkmassan på julmarknad i Berlin.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under måndagskvällen förvandlades en mysig julmarknad till en mardröm på Breitscheidplatz i Berlin. En svart Scania-lastbil börjar helt plötsligt att köra rakt mot den samlade folkmassan och plöjde sedan genom den.

Dödssiffran är nu uppe i tolv döda och 48 personer uppges vårdas på sjukhus efter vad polisen och myndigheter nu utgår från är en medveten terrorattack.

TT

Två personer var inblandade i lastbilsfärden. En man hittades död i lastbilen med polskt medborgarskap. Den andre kunde gripas senare och enligt den tyska nyhetsbyrån DPA rör det sig om en asylsökande man från Afghanistan eller Pakistan. Mannens identitet har ännu inte bekräftats, uppger Guardian.

Själva lastbilen är polsk och tros ha stulits vid en byggarbetsplats i Polen.

TT

Polisen kommer att genomföra en teknisk undersökning av lastbilen. Utöver den polske medborgaren som hittades i lastbilen finns det inga uppgifter om de döda i den förmodade terrorattacken. Det innebär alltså att vi i nuläget inte vet om det fanns någon svensk medborgare som dödats eller skadats i attacken. UD har inte heller några uppgifter på saknade svenskar, skriver Aftonbladet.

Säpo skriver på Twitter att hotbilden mot Sverige inte påverkas.

På tisdagsmorgonen stormades ett flyktingboende där den misstänkte tros ha bott. Den tyska insatsstyrkan ska ha stormat en hangar vid den nedlagda flygplatsen Tempelhof i Berlin, skriver Die Welt.

Klockan 13 på tisdagen kommer polisen i Berlin att hålla en presskonferens.

Se den hemska videon som filmats bara minuter efter dådet:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommentera
Kopiera länk
Dela