Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu sätter Kina stopp för handel med elfenben

- 02/01/2017, 23:00
Elfenbenshandeln i Kina ska vara helt borta innan 2017 är slut.
1 av 3

Elfenbenshandeln i Kina ska vara helt borta innan 2017 är slut.

TT

Elfenben kommer från elefantbetar.
2 av 3

Elfenben kommer från elefantbetar.

TT

Över 20 000 afrikanska elefanter dödas årligen för sina betar.
3 av 3

Över 20 000 afrikanska elefanter dödas årligen för sina betar.

TT

Innan 2017 är slut ska alla handel med elfenben ha stoppats i Kina.

Elefantbetar, eller elfenben som det egentligen heter, är en statusvara i Kina. Av elfenben skapas ofta små skulpturer eller andra föremål och smycken. I Kina kan elfenben säljas för upp till 10 000 kronor per kilo, skriver SVT.

Men nu har kinesiska myndigheter valt att sätta stopp för alla företag som handlar med varan inom landet. Redan innan 2017 är slut ska hela marknaden vara stoppad och avvecklad.

Detta på grund av den svåra situation som afrikanska elefanter befinner sig i. Tjuvjakten är enorm och om inget görs åt situationen kan de vara utrotade innan 2020.

Därför välkomnar naturvårdare världen över beskedet och kallar det för en "vändpunkt för den afrikanska elefanten". 20 000 elefanter dödas årligen för sina betar.

Kina har världens största marknad för elfenben och att den nu stoppas hoppas många ska leda till en förändring. Elfenbenshandel har varit förbjudet internationellt sedan 1989, skriver SVT.

Nyheter24 har tidigare skrivit om elefanten och hunden som är lite omaka bästisar och att anledningen till att elefanter inte kan hoppa.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Äger du något av elfenben?