Torsdag 13 Maj
Stockholm

Forskares nya råd: Mycket sex ger en mer hälsosam och lugn graviditet

För att minska risken för sjukdomen havandeskapsförgiftning ska man helst ha regelbundet sex i tre månader innan man blir gravid, säger Sarah Robertson vid University of Adelaide.
1 av 2
För att minska risken för sjukdomen havandeskapsförgiftning ska man helst ha regelbundet sex i tre månader innan man blir gravid, säger Sarah Robertson vid University of Adelaide. Foto: TT
"Att inte ha regelbundet sex har ett samband med att kvinnan inte utvecklar ett lika starkt immunförsvar", säger Sarah Robertson.
2 av 2
"Att inte ha regelbundet sex har ett samband med att kvinnan inte utvecklar ett lika starkt immunförsvar", säger Sarah Robertson. Foto: TT

Sperman är bra för både den gravida kvinnan och barnets immunförsvar, säger forskare.

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sex har en större påverkan på graviditeten än vad många tror. Spermiernas jobb är inte bara att befrukta ett ägg, utan kan också hjälpa både den gravida kvinnan och barnets immunsystem.

Anledningen till det är att spermierna startar en biologisk process hos kvinnan, en process som bland annat kan förhindra sjukdomen preeklampsi, eller havandeskapsförgiftning som det också kallas, skriver The Conversation.

Havandeskapsförgiftning, som kan ge symptom som kräkningar och huvudvärk, kan i vissa fall bli så allvarlig att akut sjukvård krävs.

– Havandeskapsförgiftning är mest utbrett hos de kvinnor som inte har haft så mycket sex med barnets pappa innan hon blivit gravid. Att inte ha regelbundet sex har ett samband med att kvinnan inte utvecklar ett lika starkt immunförsvar, säger Sarah Robertson, professor vid University of Adelaide, enligt The Conversation.

Det är få som blir gravida allra första gången de har sex, men bland de som blir det är risken att få sjukdomen hela 22 procent.

Bäst är om man har regelbundet sex i minst tre månader innan man blir gravid, menar Sarah Robertson.

– Kvinnor som har haft regelbundet sex med barnets pappa kortare än tre månader har 13 procents risk för att utveckla havandeskapsförgiftning, vilket är dubbelt så mycket som genomsnittet, säger Sarah Robertson enligt The Conversation.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

Har du barn?
Tack för din röst!
Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela