Experten: Donald Trump är psykiskt sjuk – och kan vara farlig

- 30/01/2017, 21:43 -
Trump bedöms av expert som psykiskt sjuk.
1 av 3

Trump bedöms av expert som psykiskt sjuk.

Wikimedia

Och en möjlig fara för landet.
2 av 3

Och en möjlig fara för landet.

Pablo Martinez Monsivais

Trump menar själv att han "är den bästa presidenten någonsin".
3 av 3

Trump menar själv att han "är den bästa presidenten någonsin".

Matt Rourke

En erkänd psykiatriker har gått ut och gett Trump en diagnos – och menar att han kan vara farlig.

Så fort USA väljer en ny president så är flera experter snabba på att analysera deras beteenden och försöka hitta eventuell brister. Bland annat blev Richard Nixon kallad paranoid och Bill Clinton sågs som extremt impulsiv.

Men med Donald Trump så menar många att det inte bara handlar om en envis och stundtals karismatisk person. Det handlar om en person som är fullkomligt beroende av att ha rätt – och gör allt i sin väg för att få rätt. Ett tydligt exempel handlar om att även fast det officiella valresultatet visade att Hillary Clinton fick tre miljoner fler röster så vägrar Trump att erkänna det och skyller på "papperslösa" som röstat.

Under sin presidentkampanj så kom allt fler berättelser och bevis på att Trump kränkte kvinnor, latinos och handikappade personer. Han har inte blivit lugnare sedan han väl hamnat i i Vita huset som president.

Giphy

Trump drev efter sin vinst en stor kampanj för att bevisa att han hade den största publiken någonsin när en president svors in. Han menade att media ljugit, trots att det gick att motbevisa med både bilder och statistik utfärdad av officiella myndighetsrepresentanter. Men varför gör det här honom till en farlig president?

Enligt John D Gartner, som jobbar som psykiatriker och föreläsare vid Johns Hopkins University Medical School, är Trump farlig och extremt psykiskt sjuk, skriver US News. Han lider, enligt experten, av "malignant narcissism". En obotlig psykisk sjukdom som inkluderar tecken på anti-socialt beteende, sadism, lätt till ilska, paranoia och med en uppblåst personlighet.

Gartner säger visserligen att han aldrig träffat Trump personligen, men att han visat tillräckligt av sina personlighetsdrag för att han ska kunna ge honom en diagnos.

Nu har även Trumps gamla kollega gått ut och berättat att hon vetat att han var sjuk sedan 1980-talet. Men vad säger Trump om sina personlighetsdrag?

Jo, han har paradoxalt nog kallat sin egen personlighet för "den bästa någonsin". I en intervju med ABC menar Trump att ingen ska oroa sig för honom och att han är "den bästa kandidaten någonsin att bli vald till president".

TT

Personer från Trumps parti Republikanerna säger att det finns en oro för hans aggressiva personlighet. Med ett förflutet i reality-tv så menar många stora namn, däribland senator John McCain, att han ser omvärlden som ett tv-program.

En annan viktig analys handlar om Trumps omtalade Twitter-konto. Där visar han upp sin dragning till det impulsiva. I en större undersökning framkommer tecken på att amerikanerna tröttnat på hans impusliva twittrande, enligt US News.

Men är det här enbart negativt för USA?

Nej. Enligt Gartner så finns det tecken på att personer med liknande personlighet faktiskt byggde upp USA en gång i tiden. Han ser också presidenten som kreativ och med unika idéer. Även om han kritiseras för sina hårda beslut, som exempelvis inreseförbud för muslimer, så återstår det att se om han "kan göra USA great igen".

Prova det här quizet: vem sa det – Trump eller Justin Bieber? Läs också om sex beslut som Trump tagit och som mötts av enorm kritik.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tror du att Trump är farlig?