Barack Obama är kritisk till Donald Trumps inreseförbud.
1 av 2
Barack Obama är kritisk till Donald Trumps inreseförbud. - Foto: TT
Obama har gått ut med ett uttalande via sin talesperson Kevin Lewis.
2 av 2
Obama har gått ut med ett uttalande via sin talesperson Kevin Lewis.

Obama bryter tystnaden – kritiserar Donald Trumps nya inreseförbud

Obama bryter den amerikanska presidenttraditionen att inte kritisera sin efterträdare. "Presidenten (Obama) motsätter sig fundamentalt idén att diskriminera människor utifrån tro eller religion", säger han i ett uttalande.


Donald Trump har bara varit USA:s president i tio dagar – och nu har Barack Obama valt att kritisera den nye presidenten. Detta trots att det i USA finns en stark tradition inom politiken att en före detta president inte kritiserar sin efterträdare.

Genom sin talesperson Kevin Lewis har Barack Obama gått ut med ett uttalande, skriver bland annat Independent.

"Obama motsätter sig fundamentalt idén att diskriminera människor utifrån tro eller religion", säger talespersonen.

Källa: Twitter

Obama går samtidigt också ut med sin åsikt om alla de demonstrationer som har skett i landet sedan Trump skrev under ordern om inreseförbud för personer från sju länder.

"Obama har berörts av engagemanget som syns i hela landet. I sitt sista officiella tal som president pratade han om den viktiga rollen medborgarna har och deras ansvar att skydda demokratin. Inte bara under ett val utan varje dag", fortsätter han.

Läs mer här om Trumps inreseförbud.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 24 april

USA:s ultimatum till Tiktok: Sälj eller kastas ut

USA:s senat har röstat ja till ett förslag som kan komma att förbjuda Tiktok i landet. Techjätten måste kapa banden till Kina, eller slängas ut från den amerikanska marknaden.

Lägre vinst och högre kostnader för storbanken

Det går sämre än väntat för storbanken Handelsbanken.Vinsten pressas nedåt och kostnaderna lyfter med 12 procent i första kvartalet i år.

Amnesty: Mörkt år för mänskliga rättigheter

De många pågående konflikterna i världen har fått förödande konsekvenser för civila – och AI:s snabba intåg har gjort att desinformation sprids som en löpeld. Amnesty International målar en mörk bild av läget för mänskliga rättigheter globalt i sin årsrapport.

VMA om kraftig brand i Södertälje

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har utfärdats till boende i Södertälje med anledning av en brand i en industrilokal, rapporterar P4 Stockholm.

"Tiktok är inte vilket företag som helst"

Tiktok slängs ut ur USA. Eller? En rättslig strid väntar sannolikt, som kan ta flera år. Hur den prövningen kommer att falla ut är jättesvårt att sia om. Det är ytterst en fråga om en tolkning av konstitutionen, säger Nils Ivars, på advokatfirman Vinge i Sverige, som även är advokat i New York.