Stockholm

Nu svarar Sverige på Trumps utspel: "Ser fram emot att..."

Sveriges svar på Trumps uttalande.
1 av 3
Sveriges svar på Trumps uttalande. Foto: TT/Twitter/Emojipedia (Montage)
UD svarade att de ser fram emot att diskutera svensk politik med USA.
2 av 3
UD svarade att de ser fram emot att diskutera svensk politik med USA. Foto: TT
Trump pratade också om att hålla USA säkert under talet.
3 av 3
Trump pratade också om att hålla USA säkert under talet. Foto: TT

Efter att Donald Trump uttalat sig om hur situationen i Sverige ser ut har nu den svenska ambassaden svarat presidenten.


Läs mer

Under lördagskvällen uttalade sig president Donald Trump om Europas säkerhetspolitik rörande massinvandringen. Han pekade då bland annat ut Sverige med orden "kolla vad som hände där igår" och jämförde med europeiska städer som blivit utsatta för terrorism.

”De tog in en massa människor och fick fler problem än de trodde möjligt”, sa Trump också när han talade i Melbourne i Florida.

Utspelet fick snabbt spridning och många ställde sig frågande till uttalandet. Senare hävdade Trump i en tweet att det hela handlade om ett nyhetsinslag på Fox News som undersökt Sverige efter flyktingkrisen. Ett inslag, som enligt Aftonbladet, var fullt av felaktigheter.

En talesperson för Vita huset kommenterade Trumps uttalande genom att förklara att presidenten inte avsåg en specifik händelse "utan talade i allmänna termer".

TT

Nu har även UD svarat via en tweet. Där skriver de att "vi ser fram emot att informera USA:s regering om Sveriges migrations- och integrationspolitik".

Utrikesminister Margot Wallström kommer troligen att kommentera utspelet under måndagen.

– När och hur går inte att säga. Vi får samla oss och se hur vi tar det. Hon är informerad om Trumps tweet, säger Erik Wirkensjö, Margot Wallströms pressekreterare till Aftonbladet.

UD överväger fler åtgärder för att bemöta felaktigheterna i tv-inslaget och kan handla om att vända sig till amerikanska medborgare i sociala medier för att motarbeta en falsk bild av Sverige.

Läs också om Trumps nya förslag om förbud – eller läs om vad Carl Bildt skrev efter Trumps omtalade tweet.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.