Trump om sitt Sverige-utspel: Jag refererade till ett tv-inslag

- 19/02/2017, 22:52 -
Donald Trump pratade om Sverige under ett tal i Florida under natten till söndag.
1 av 3

Donald Trump pratade om Sverige under ett tal i Florida under natten till söndag.

TT

Nu har Vita huset kommenterat presidentens utspel.
2 av 3

Nu har Vita huset kommenterat presidentens utspel.

TT Nyhetsbyrån

Och även Trump själv har kommenterat det på Twitter.
3 av 3

Och även Trump själv har kommenterat det på Twitter.

TT

Nu uttalar sig Vita huset för första gången om Trumps utspel om Sverige.

Nyheter24 har tidigare skrivit om det kontroversiella uttalande som USA:s president Donald Trump sade under ett tal på natten till söndag svensk tid.

I talet som hölls i Florida pratade Trump om USA:s säkerhet och nämnde bland annat flera terrordåd som inträffat i Europa som jämförelser. Men på ett ställe nämnde han även Sverige.

– Titta vad som hände i Sverige igår kväll. Sverige, vem hade trott det? De har tagit in mycket folk, de har problem som de inte trodde var möjliga, sade Trump i talet.

Nu har en talesperson för Vita huset kommenterat Trumps uttalande genom att förklara att presidenten inte avsåg en specifik händelse "utan talade i allmänna termer", rapporterar Reuters via Aftonbladet.

På söndagskvällen kommenterade även Trump själv sitt uttalande på Twitter. Han skriver där att han refererade till ett inslag på Fox News om invandrare i Sverige.

Tidigare har före detta utrikesminister Carl Bildt kommenterat Trumps utspel på Twitter med kommentaren "Sverige? Terrorattack? Vad har han rökt? Det finns så många frågor".

UD har även krävt svar från Trumps regering rörande vad för händelse presidenten syftade på. Och nu har även en person ur regeringen uttalat sig för första gången rörande Trumps utspel.

I Agenda kommenterade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson Trumps uttalande med orden:

– Vi vill veta vad han menar. USA:s president talar och hela världen lyssnar. Han talar om Sverige på ett sätt som inte vi förstår vad han menar eller vad han syftar på – i samband med terrordåd i andra länder. Det är rimligt om vi får svar på den frågan, säger Johansson.

SVT har även sökt statsminister Stefan Löfvens, utrikesminister Margot Wallströms och justitieminister Morgan Johanssons presskontakter för en kommentar men de har samtliga avböjt, skriver SVT.

Texten uppdateras.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Fattade du vad Trump menade med sitt uttalande?