Emma, 15, var bara 8 år när hon kom ut som trans: "Vi är också människor"

- 28/02/2017, 18:49 -

När Emma Ellingsen var 8 år kom hon ut som transsexuell. Nu är hon en stor förebild för andra unga – och gör succé på Youtube.

15-åriga Emma Ellingsen från Nøtterøy i östra Norge förväntas bli nästa stora Youtubesjtärna.

Som 13-åring gjorde hon succé i tv-programmet "Født i Feil Kropp" och nu är hon redo för en andra säsong.

– Det är viktigt för transpersoner att synas för vi är också människor. Vi förtjänar att kunna leva ett liv där folk accepterar oss för våra val och för vilka vi är, berättar Emma för Nyheter24.

Emma castades till tv-programmet när hon precis som varje sommar var på ett läger för människor som är födda i fel kropp.

– Jag ville vara med för att jag ville dela min historia. Jag ville visa att även om du går igenom något liknande så kan du leva ett normalt liv och ha det riktigt bra.

"Jag vill bli tjej"

Redan när Emma gick i tredje klass förstod hon att hon var transsexuell.

– Det var efter att jag såg en amerikansk dokumentär som jag förstod det. Jag såg dokumentären flera gånger efter varandra. Efter sista gången skickade jag ett sms till min mamma och skrev att jag ville bli tjej, berättar Emma för Nyheter24.

När Emma föddes var hon till synes en av två tvillingbröder, och hette Tobias.

– Det är väldigt fint att ha en tvillingbror. Även om han alltid lekte med bilar och jag med Bratz klarade vi av att leka tillsammans, berättar Emma om sin barndom.

– Jag tror att det inte kom som en chock för honom eller någon annan i min familj att jag bytte namn, för jag har alltid varit som en helt vanlig tjej.

Alla har varit accepterande

Fastän transpersoners röst hörs allt mer, med profiler som Freja Lindberg, Caitlyn Jenner och Laverne Cox, är det fortfarande svårt att leva öppet som trans idag.

För två år sedan rapporterade Folkhälsomyndigheten att varannan transperson upplever diskriminering regelbundet och känner sig otrygga i vardagen. Något som leder till att varannan person undviker olika vardagliga aktiviteter och fler än var tredje person har något gång övervägt att ta livet av sig.

Som tur är verkar Emma snabbt ha blivit accepterad av sin omgivning.

– Skolan tog det inte som en chock. Jag har ju alltid varit tjej så när vi berättade för skolan så var alla väldigt snälla och accepterande. Vi fick ingen dum kommentar om det.

Är en förebild

Efter att Emma var med i "Født i Feil Kropp" har många hört av sig, både med positiva och negativa kommentarer. Men de senare bryr hon sig inte om.

– Många berättar att jag har hjälpt dem att komma ut och vågar vara sig själva.

Nu är Emma alltså 15 år gammal och ska vara med i ännu en säsong av "Født i Fel Kropp". Men vill man se mer av Emma kan man följa hennes Youtube-kanal. Och än så länge har hon nästan 34 000 följare.

– Jag drömmer om att kunna leva på Youtube och sociala medier. Jag får jobba hårt och inte ge upp, säger hon till Nyheter24.

Läs även om transsexuella Love som berättar om hur det är att vara trans på Instagram: "Jag blir felkönad och censurerad".

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Vill du också bli känd på Youtube?