Torsdag 26 Maj
Stockholm

Så brutalt var mordet på Kim Jong-nam: "Extremt smärtsamt"

Kim Jong-nam mördades brutalt i februari.
1 av 4
Kim Jong-nam mördades brutalt i februari. Foto: TT/Flickr (Montage)
Han är halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-un.
2 av 4
Han är halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-un. Foto: AP
Kim Jong-nam hade levt i exil i flera år och öppet kritiserat Nordkorea.
3 av 4
Kim Jong-nam hade levt i exil i flera år och öppet kritiserat Nordkorea. Foto: Kyodo News / AP
Nu står kvinnorna som genomförde attacken åtalade till mord.
4 av 4
Nu står kvinnorna som genomförde attacken åtalade till mord. Foto: Daniel Chan

I februari mördades Nordkoreas diktators halvbror Kim Jong-nam i Malysia. Nu har obduktionen visat hur brutalt mordet var.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 14 februari chockades världen av nyheten att Nordkoreas diktator Kim Jong-uns halvbror Kim Jong-nam blivit mördad av två hemliga agenter i Malaysia.

Kim Jong-namTT

Historien blev allt mer mystiskt ju längre tiden gick. Halvbrodern ska ha haft en stående order att bli mördad, sedan 2012.

Nu har uppgifterna från obduktionen av 46-årige Kim Jong-nam kommit fram – och att han blev mördad med nervgasen VX. En av de mest brutala metoderna att mörda någon på.

Enligt malaysiska myndigheter tog det mellan 15 och 20 minuter för halvbrodern att dö och att det handlade om en mycket smärtsam död.

VX är både lukt- och smakfri i sin renaste form och hittades i ögonen och på ansiktet av Kim Jong-nam. Gasen är, som ni förstår, extremt giftig. En pytteliten droppe räcker för att döda en människa och oftast dör personen av kväljning eller hjärtsvikt.

– Du dör om bara ett litet knapphålshuvud av VX hamnar på huden eller om du andas in det. Det är extremt smärtsamt, säger Claus Verner Mikkelsen, major och expert på kemiska vapen, till danska BT.

Den första symtomen är vidgade pupiller – och därefter följer ofrivilligt dregglande och ett kraftigt tryck mot bröstet. Sen börjar alla muskler att krampa extremt kraftfull och till slut kan man inte längre andas. Det finns ingenting man kan göra.

Kim Jong-nam levde i många år i exil på flykt från Nordkorea. Han befann sig på flygplatsen i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur för att flyga till kinesiska halvön Macau. Helt plötsligt anfölls han av två kvinnor som förde en duk mot hans ansikte. Den obehagliga scenen fångades på säkerhetskamerorna:

TT

De två kvinnorna, som är åtalade för mord, tros vara nordkoreanska specialagenter från Indonesien och Vietnam. De hävdade dock båda två att de trodde att det handlade om ett inslag för ett "dolda kameran-program".

Experten som BT pratat med förstår inte hur kvinnorna själva överlevde attacken.

– När vi jobbar med sådana här giftgaser så har vi extrema säkerhetsåtgärder med masker och specialgjorda dräkter, säger han.

Sedan 1997 är gasen olaglig och får inte användas ens i krigsföring. Nordkorea är dock ett av länderna som inte skrivit på konventionen CWC som förbjuder gasen.

Kim Jong-ilTT. Nordkoreas diktator Kim Jong-il.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela