Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya teorin om Madeleine McCann: Dog i lägenheten

- 17/03/2017, 17:51 -
En ny teori har kommit fram om Madeleine McCanns försvinnande.
1 av 4

En ny teori har kommit fram om Madeleine McCanns försvinnande.

TT

Pat Brown tror att hon aldrig fördes bort, utan dog i lägenheten.
2 av 4

Pat Brown tror att hon aldrig fördes bort, utan dog i lägenheten.

TT

Men enligt föräldrarna Kate och Gerry McCann försvann Madeleine när de åt middag.
3 av 4

Men enligt föräldrarna Kate och Gerry McCann försvann Madeleine när de åt middag.

TT

Sökinsatsen efter Madeleine har kostar över 120 miljoner svenska kronor.
4 av 4

Sökinsatsen efter Madeleine har kostar över 120 miljoner svenska kronor.

TT

Amerikanska brottsexperten Pat Brown tror inte att Madeleine McCann fördes bort – utan att det finns mer till historien.

I maj är det tio år sedan treåriga Madeleine McCann försvann spårlöst under familjens semester i Praia da Luz, Portugal. Sedan dess har sökoperationen varit gigantisk – och har kostat mer än 120 miljoner svenska kronor.

Nu framgår en ny teori om Madeleines försvinnande: Att hon dog i semesterlägenheten. Det påstår i alla fall den amerikanska brottsexperten Pat Brown och den före detta polisen Goncalo Amaral.

– Det är meningslöst att spendera alla de här pengarna eftersom ingenting de gör kommer att få tillbaka barnet till livet, säger Brown till News.com.au.

Teorin: Hon dog i lägenheten

Genom åren har teorierna om vad som hänt Madeleine varit många, och föräldrarna Gerry och Kate McCann har vägrat ge upp. Kritiken mot sökinsatsen växer eftersom den kräver enormt polisarbete. Enligt Pat Brown är sökinsatsen rent slöseri eftersom det inte finns några bevis på att Madeleine ens har försvunnit.

– När jag analyserade Madeleine-fallet så drog jag slutsatsen att att det inte finns bevis som stödjer slutsatsen att hon blev bortförd. Madeleine är död, säger Brown.

Enligt föräldrarnas egna utsago försvann Madeleine när de var ute och åt tapas, efter att ha lämnat henne sovandes i sin bungalow.

Men Brown tror alltså att Madeleine aldrig har blivit bortförd, utan att hon troligtvis har dött till följd av vårdslöshet eller medicinering. Hennes teori är att kroppen fördes till en avlägsen plats, och därför aldrig kommer att hittas.

Föräldrarna iscensatte bortförandet

En liknande teori om att Madeleine ska ha dött i lägenheten lanserades redan 2008, bara ett år efter hon försvunnit. Före detta polisen Goncalo Amaral, som ledde den första sökinsatsen efter flickan, publicerade boken "The Truth of the Lie". I denna hävdar han att föräldrarna har iscensatt bortförandet av Madeleine.

Gerry och Kate McCann bedrev en rättsprocess för att stoppa boken, men Amaral vann i rätten. Nu arbetar han med en andra bok om fallet som sägs avslöja hur Madeleine dog.

Mer pengar förlänger sökinsatsen

Motsvarande 120 miljoner kronor har lagts på att hitta Madeleine, och tidigare i veckan meddelades att den brittiska polisen har fått resurstillskott. Nu har de fått ungefär 900 000 svenska kronor som ska finansiera ytterligare ett halvårs letande efter flickan.

Ett beslut som har fått blandad kritik.

– När man vet hur många outredda mord det finns här i London så måste man ibland lägga känslorna åt sidan och säga att det får räcka, sa den pensionerade polischefen Sue Hill i morgonprogrammet ”Good Morning Britain”.

Gerry och Kate McCann har själva inte kommenterat varken kritiken eller Browns teori. Men genom en talesperson uttrycker de fortfarande hopp.

– Det finns inga bevis för att Madeleine dog i semesterlägenheten eller någon annanstans. Och innan det finns minsta bevis så tror föräldrarna att deras dotter fortfarande kan vara vid liv, säger talespersonen till The Sun.

Läs även om den teorin om Madeleine McCann som kan förändra allt – och som föräldrarna har kommenterat.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde fallet läggas ner?