Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Uppgifter: Nu börjar Brexit officiellt ta form – då sker utträdet

Enligt uppgifter kommer premiärminister Theresa May att lämna in den officiella ansökan om att lämna EU väldigt snart.

Snart kan britterna vinka adjö till EU.

Men inte om Skottlands försteminister Nicola Sturgeon har något att säga till om.

Theresa May tros skicka in den officiella ansökan om utträde i mars.

Sen tar det två år att faktiskt gå ur.

I juni förra året stod det klart att britterna röstat för ett utträde ur EU, även kallad Brexit. Sedan dess har det diskuterats hur preocessen ska gå till och när exakt som Storbritannien vinkar hejdå till den Europeiska unionen.

Efter omröstningen så visade flera opinionsundersökningar att britterna ångrade sitt beslut, men med tiden växte förtroendet för Theresa May som axlade rollen som premiärminister efter att David Cameron avgick efter Brexit-förlusten. Regeringen avslog dessutom efterfrågan om en ny folkomröstning.

Theresa May, Brexit, Storbritannien, PremiärministerTT. May

Idag, 20 mars, släppte Reuters uppgifter som pekar på när Storbritannien formellt ska lämna in sin ansökan om att tåga ut ur EU. Och det är snart – redan den 29 mars skickas ansökan in. Däremot tar det tid att träda ur unionen.

Europeiska UNionen, EUTT

Så här kommer processen gå till:

29 mars 2017: Premiärminister Theresa May skickar högst troligt in en formell ansökan om att träda ur unionen i enlighet med EU-fördragets artikel 50. Därefter väntas förhandlingar under EU-kommissionens ledning kunna inledas.

Oktober 2018: EU-kommissionen tros ha en uppgöfrelse kring utträder så att övriga EU-länderkan godkänna avtalen.

Mars 2019: Två år efter att ansökan kom in kan Storbritannien välja att lämna EU – oavsett hur förhandlingarna gått. Parterna kan också enas om att förlänga förhandlingstiden.

Trots att engelska politiker talat för att stödja Theresa May och folkets vilja så vill Skottland inte alls lämna EU. Enligt Telegraph har Skottlands försteminister Nicola Sturgeon satt press på May om utträdet – och om det sker kommer Skottland att för en andra gång rösta om självständighet. Allt för att stanna kvar i EU.

Nicola Sturgeon, Skottland, EUTT. Stungeon

Exakt hur det går återstår helt enkelt att se.

Läs också om hur många svenskar som vill lämna EU.

Borde Sverige lämna EU?

Mer:

Så många svenskar vill att Sverige gör en Swexit – och lämnar EU