Svenska Zaida Catalán, 36, hittades död i Kongo.
1 av 5
Svenska Zaida Catalán, 36, hittades död i Kongo. - Foto: TT
Den tidigare miljöpartisten befann sig i området på uppdrag av FN.
2 av 5
Den tidigare miljöpartisten befann sig i området på uppdrag av FN. - Foto: TT
Här är Catalán bredvid Fridolin.
3 av 5
Här är Catalán bredvid Fridolin. - Foto: TT
Stefan Löfven: "Hon var en av dem som outtröttligt arbetar för fred och rättvisa, och riskerade sitt eget liv för att rädda andras."
4 av 5
Stefan Löfven: "Hon var en av dem som outtröttligt arbetar för fred och rättvisa, och riskerade sitt eget liv för att rädda andras." - Foto: TT
Margot Wallström: Bestört över Zaida Cataláns död. Vi sörjer med hennes nära och kära. Ansvariga måste ställas till svars.”
5 av 5
Margot Wallström: Bestört över Zaida Cataláns död. Vi sörjer med hennes nära och kära. Ansvariga måste ställas till svars.” - Foto: TT

Kidnappad svenska hittad död: "Riskerade sitt eget liv"

Svenska Zaida Catalán, 36, kidnappades i Kongo. Nu har hon hittats död.


Det var i måndags som flera medier rapporterade att två FN-anställda har hittats mördade i Kongo-Kinshasa. Något som väckte oro då den tidigare miljöpartisten Zaida Catalán, 36, kidnappades tillsammans med amerikanen Michael Sharp och fyra kongoleser den 12 mars.

Catalán befann sig i landet på uppdrag av FN i egenskap som expert på mänskliga rättigheter.

Nu bekräftar UD att Catalán är en av de identifierade.

– Vi kan bekräfta att det tyvärr är den svenska kvinnan i 35-årsåldern som tidigare eftersökts i Demokratiska republiken Kongo, säger Katarina Byrenius Roslund, på UD:s presstjänst till SVT Nyheter.

Det är FN själva som har gett uppgifterna till UD. Anhöriga uppges vara underrättade.

– UD kommer förstås bistå FN på alla sätt i det fortsätta arbetet, men i nuläget kan jag inte säga mer, säger Byrenius Roslund till SVT.

Skulle bevaka krigsförbrytelser

I Kasai-regionen som Zaida Catalán befann sig i har plågats av våldsamma motsättningar sedan förra året då regeringsstyrkor dödade Kamwina Nsapu. Nsapu var en lokal milis- och stamledare som gjort uppror mot president Joseph Kabilas centralregering.

Cataláns uppgift var att tillsammans med en expertgrupp övervaka FN-sanktionerna mot Kongo-Kinshasa och undersöka misstankar om huruvida kongolesiska soldater har begått krigsförbrytelser.

Enligt uppgifter ska Catalán ha kidnappats den 12 mars när hon färdades på en mopedtaxi som stoppades på en bro.

Cataláns kropp hittades tillsammans med den amerikanske FN-arbetarens kropp. De är båda förda till ett bårhus på flygplatsen i Kanaga. Ännu finns inga uppgifter om när Catalán kommer föras till Sverige.

Kongo-Kinshasas regering kritiserar nu FN-insatsen i landet för att de inte berättat om resan till det farliga området i förväg, skriver SVT.

Det är ännu oklart hur Catalán och Sharp dödades.

"Det här kommer ta tid"

Catalán hittades död tillsammans med sin amerikanske kollega Michael Sharp i Kasai-regionen.

Redan innan kropparna hade identifierats skrev Sharps pappa om dödsfallet på Facebook.

"Det här önskar jag att jag aldrig hade behövt skriva" inleder han sitt inlägg med.

Han fortsätter berätta om att de informerats om att två vita kroppar – en man och en kvinna – har hittats.

"Eftersom det inte är några andra vita som har rapporterats försvunna i regionen, är det en stor risk att kropparna tillhör MJ och Zaida."

Vidare berättar han hur kropparna kommer identifieras.

"Jag saknar ord," avslutar han sitt inlägg.

"Riskerade sitt liv för att rädda andras"

Under natten nådde statsminister Stefan Löfven av beskedet "med sorg och bestörtning", vilket han skriver i en kommentar.


Bildkälla: TT

Löfven skriver han om Cataláns uppdrag och lyfter hennes insatser och personlighet med att hon ”var en av dem som outtröttligt arbetar för fred och rättvisa, och riskerade sitt eget liv för att rädda andras”.

I sin kommentar skriver han även:

”Vi sörjer att ännu en person har mist sitt liv i FN:s och fredens tjänst, vi delar saknaden och förtvivlan med hennes nära och kära, och känner samtidigt en djup tacksamhet över hennes insats", enligt SVT.

Även utrikesminister Margot Wallström skrev på twitter: ”Bestört över Zaida Cataláns död. Vi sörjer med hennes nära och kära. Ansvariga måste ställas till svars.”

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Risk för nya ras i danska Børsen

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.