Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Uppgifter: Homosexuella begravs levande i Tjetjenien

Tjetjenien ska enligt uppgifter ha påbörjat en massrensning av landets homosexuella.
1 av 2

Tjetjenien ska enligt uppgifter ha påbörjat en massrensning av landets homosexuella.

TT/Google Maps

Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov.
2 av 2

Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov.

TT

Nyheter | 04/04/2017 22:02

Enligt uppgifter har Tjetjenien påbörjat en utrensning av landets HBTQ-personer. Bland annat ska personer ha begravts levande.

De senaste två veckorna har över hundra homosexuella män tillfångatagits i den ryska delrepubliken Tjetjenien. Många av dem har torterats med bland annat elchocker för att uppge namnen på andra homosexuella, skriver RFSL.

Flera personer uppges ha dött till följd av tortyren och det har även framkommit att minst två personer har begravts levande.

Kriscenter för HBTQ-personer i Moskva har tagit emot flera tjetjenska flyktingar under de senaste två veckorna. I vittnesmål berättar de om massarresteringar och mord, men allt detta förnekas av tjetjenska myndigheter.

– Vi arbetar nu aktivt med att hitta skydd för de som flyr och vi arbetar för att via våra internationella partners sätta press på våra myndigheter för att få ett stopp på terrorn mot republikens HBTQ-personer. Alla våra krafter används nu till att praktiskt hjälpa de som har flytt och ge dem hjälp med mat och tak över huvudet, skriver Olga, som arbetar på centret i Moskva.

RFSL vill nu sätta press på den svenska regeringen att agera för att hjälpa de tjetjenska flyktingarna.

– Jag förväntar mig att den svenska regeringen använder de arenor den har tillgång till för att påverka Ryssland att verka för att de hbtq-personer som hålls fångna släpps fria, säger Vice förbundsordförande Magnus Kolsjö, skriver QX.

Under dagen bestämde sig Regnbågsfonden för att dra igång en snabbinsamling för att hjälpa de drabbade. Något som bland annat komikern och författaren Jonas Gardell uppmärksammade på sin Twitter.

Hans tweet skapade stor uppmärksamhet och på bara några timmar hade insamlingen fått in över 500 000 kronor.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.