Unik dom: IS-rekryterare får nio års fängelse

- 05/04/2017, 08:46
Ubaydullah Hussain har dömts till nio år fängelse efter att ha rekryterat flera personer till IS.
1 av 5

Ubaydullah Hussain har dömts till nio år fängelse efter att ha rekryterat flera personer till IS.

TT

Ubaydullah Hussain döms nu till nio års fängelse. 19-åringen han rekryterade döms till två år och tio månaders fängelse.
2 av 5

Ubaydullah Hussain döms nu till nio års fängelse. 19-åringen han rekryterade döms till två år och tio månaders fängelse.

TT

Domen föll mot Ubaydullah Hussain.
3 av 5

Domen föll mot Ubaydullah Hussain.

TT

Hussains försvarsadvokat' Javeed Hussain Shah​ (till vänster) är besviken.

"Jag är besviken över domstolens värderingar runt skuldfrågan, men ser samtidigt att min klient fått en mildare dom än åtalet yrkade för."
4 av 5

Hussains försvarsadvokat' Javeed Hussain Shah​ (till vänster) är besviken. "Jag är besviken över domstolens värderingar runt skuldfrågan, men ser samtidigt att min klient fått en mildare dom än åtalet yrkade för."

TT

Ubaydullah Hussain åtalades i september 2015 för att ha hyllat terrorhandlingar på Facebook. 
Här tillsammans med försvarsadvokaten John Christian Elden.
5 av 5

Ubaydullah Hussain åtalades i september 2015 för att ha hyllat terrorhandlingar på Facebook. Här tillsammans med försvarsadvokaten John Christian Elden.

TT

​Ubaydullah Hussain döms till nio års fängelse efter att ha rekryterat flera personer till terrorgruppen IS. Domen är den första av sitt slag i Norden.

Ubaydullah Hussain är en av Norges mest profilerade islamister. I december 2015 greps han, anklagad för terrorrekrytering. Nu har han fått sin dom – unik i sitt slag i Norge.

Hussain är född och uppvuxen i Oslo. Under flera år var han talesperson för extremistiska gruppen Profetens Ummah, för att så småningom bli rekryterare till terrorgruppen IS.

Nu har han dömts till nio års fängelse. Domen är den första i sitt slag i Norden, skriver SVT Nyheter.

Bildkälla: TT

19-åringen stoppades på Landvetter

Enligt åtalet ska Hussain ha rekryterat två personer. Den ena uppges vara en 19-årig man som nu har dömts till två år och tio månaders fängelse. Den andra ska vara en 24-årig man som reste till Syrien i september 2015. Han rapporterades dödad i Kobane i mars 2015.

Hussain friades från att ha rekryterat 24-åringen.

Den 19-åriga mannen uppges likt Hussain vara från Oslo. I juni 2015 stoppades han på Landvetter flygplats på väg till Syrien.

"En viktig dom"

I domen står det bland annat:

”Rätten anser att Hussains roll som inspiratör, mentor, rådgivare, organisatör, facilitator, medlare och/eller operatör och sändebud, beroende på vem som är den resande, är just en sådan hjälpare som lagstiftare i olika förarbeten till terrorlagstiftningen har velat fånga upp."

– Det här är en viktig dom och det är lämpligt i de flesta avseenden. Rätten finner att 19-åringen skulle till IS och att Hussain rekryterade honom. Det är också på sin plats med ett så pass strängt straff för Hussain, säger åklagaren Frederik G. Ranke till norska VG.

Men 19-åringens försvarsadvokat Javeed Hussain Shah är besviken.

– Jag är besviken över domstolens värderingar runt skuldfrågan, men ser samtidigt att min klient fått en mildare dom än åtalet yrkade för, säger Hussain Shah till NRK.

Bildkälla: TT

I domen markeras även att rätten ser Hussains deltagande i praktiken mycket viktigare för IS än individuella krigare.

Enligt uppgifter till VG har fem av åtta personer, av de som nämnts i bandband med Hussains verksamhet, dödats, skriver SVT.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde fler IS-rekryterare straffas?