Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är allt du behöver veta om valet i Frankrike

Nyheter | 24/04/2017 07:56

Den första omgången i franska presidentvalet är klar – och det blir två favoriter som går vidare.

Det var upplagt för att bli en rysare i det franska presidentvalet som hölls på söndagen. Fyra toppkandidater slogs om de två platserna i det stora valet som ska hållas om två veckor, men i slutändan blev det två favoriter som gick vidare.

Högerpopulisten Marine Le Pen säkrade som väntat en plats i andra valomgången, med knappt 22 procent av rösterna, skriver Independent. Det var ungefär samma resultat som opinionsundersökningarna på förhand hade tippat.

Marine Le Pen. BIld:TT

– Det är hög tid att ta avstånd från den arroganta elitens diktatur som berättar hur vi ska leva. Nu handlar det om Frankrikes överlevnad, sa Le Pen efter att det stod klart att hon skulle gå vidare till andra omgången, enligt Dagens Nyheter.

Men valets stora vinnare blev EU-vänliga centerpolitikern Emmanuel Macron med knappt 24 procent av rösterna.

Emmanuel Macron blev vinnare i valet. Bild:TT

Det innebär att Macron och Le Pen nu kommer att ställas mot varandra i en andra valomgång, som hålls 7 maj. Den som vinner då blir Frankrikes nästa president.

Valet är mycket viktigt, eftersom det kan påverka Frankrikes framtid i EU, och därmed hela unionens vara eller icke vara. Marine Le Pen är mycket kritisk till EU, medan Macron är mycket positiv.

Både högerkandidaten Francois Fillion och vänsterns Jean-Luc Melanchon fick strax under 20 procent, och Socialistpartiets Benoit Hamon gjorde ett brakfiasko med bara 6,3 procent av rösterna.

Vem skulle du helst rösta på?