Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

20 bilder som visar varför vi aldrig får glömma Tjernobylkatastrofen

Nyheter | 26/04/2017 10:42

Klockan 20 över ett på natten den 26 april 1986 hände det fruktansvärda – kärnkraftsolyckan i Tjernobyl inträffade. Här är bilderna som visar varför vi inte får glömma.

Klockan 20 över ett på natten den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i Tjernobyls kärnkraftverk

Anledningen till olyckan var en kombination av den mänskliga faktorn och allvarliga fel i konstruktionen av kärnkraftverket. Under natten hade anställda utfört experiment och tester som ska ha varit den direkta orsaken.

30 personer dog direkt i explosionen, och fram till 2005 hade omkring 50 dött som en direkt följd av olyckan. Det är osäkert hur många som avlidit pågrund av indirekta följder av olyckan, allt från 1 000 till en miljon har nämnts som tänkbara siffror.

Evakuering efter Tjernobyl-olyckan
Bild: TT

Sovjet beslutade att evakuera alla som bodde inom en radie av tre mil från kraftverket. På några dagar flyttades hela 300 000 personer till andra städer. Idag är Tjeronobyl och andra platser i området spökstäder.

Även Sverige påverkades då radioaktivt avfall regnade in över landet. Flera tusen djur kastrerades av rädsla för att de skulle sprida vidare defekta gener.

Läs också om ett kärnkraftverk i Storbritannien som hade sådana säkerhetsbrister att det "kan bli värre än Tjernobyl".

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du rädd för kärnkraft?