Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Döda pappan lämnade lapp till dottern – nu är hon miljonär

- 27/04/2017, 10:34 -
Hennes pappa lämnade efter sig en lapp som förändrade hennes liv.
1 av 3

Hennes pappa lämnade efter sig en lapp som förändrade hennes liv.

Pixabay/Wikimedia

Nu är hon mångmiljonär.
2 av 3

Nu är hon mångmiljonär.

Pixabay

Allt på grund av en lapp.
3 av 3

Allt på grund av en lapp.

Flickr

Hiroe Tanakas pappa lämnade en lapp till sin dotter som kom att förändra hennes liv för alltid.

När Hiroe Tanakas pappa dött hittade hon en lapp. Lappen skulle göra så att Tanaka gick från deltidsanställd till vice vd för ett företag. Och idag är hon multimiljonär, det skriver Bloomberg.

Men vad var det egentligen som stod på lappen?

Det är egentligen en lång historia, men här kommer den korta versionen:

När Tanka var liten var hennes favoriträtt kushikatsu, en japansk rätt som består av kött eller grönsaker på spett som sedan doppas i sås och friteras. Rätten är vanlig i Osaka, där Tanaka växte upp.

På grund av att dottern älskade kushikatsu la hennes pappa stora delar av sin fritid för att få köttet, såsen och oljan exakt rätt, så han kunde ge henne den mest perfekta kushikatsun.


Kushikatsu. Bildkälla: Flickr

Tanaka var 21 år gammal och gick på universitetet när hennes pappa dog. Hon bestämde sig dock snart efter att hon ville ägna sitt liv med att laga mat och hoppade därför av studierna. Istället tog hon ett deltidsjobb som på en restaurang ägd av en man vid namn Keiji Nuki.

På restaurangen försökte hon återskapa sin pappas kushikatsu, men det blev aldrig riktigt bra. Efter otaliga år av försök gav hon upp, och insåg att pappans recept antagligen dött med honom.

Snart efter Tanakas sorgsna insikt slog finanskrisen till mot Japan med full kraft. Restaurangen där hon arbetade tvingades stänga.

Men så en dag fann hon en lapp bland pappans gamla tillhörigheter. På lappen fanns en detaljerad beskrivning över hur han lagat sin fantastiska kushikatsu. Tanaka provade att laga rätten precis som det stod på lappen – och det fungerade.


En av kedjans restauranger. Bildkälla: Wikimedia

Tillsammans med sin gamla chef Keiji Nuki köpte hon en liten lokal i utkanten av centrala Tokyo och starta en restaurang – specialiserad på just kushikatsu.

Det tog inte lång tid innan restaurangen Kutsikatsu Tanaka slog upp dörrarna – och succén var snart ett faktum.

Idag finns det 146 Kutsikatsu Tanaka-restauranger i Japan och en på Hawaii, och företaget planerar att öppna 40 till bara det kommande året. Idag är det värderat till 500 miljoner kronor.

– Jag tackar min far varje dag. Allt det här hände på grund av hans recept, säger Tanka till Bloomberg.

Någon annan som har ett hemligt recept är Fredrik Reinfeldt, och hans blev till och med så poppis att det idag serveras som skolmat. Se mer om det i klippet under.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du ärvt något som förändrat ditt liv?