Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Roberts kula dödade Usama bin Ladin – nu berättar han allt

- 01/05/2017, 20:49 -

2011 sköts Al Qaida-ledaren Usama bin Laden sköts till döds i Pakistan. Nu berättar Robert O'Neill, mannen som sköt, allt om ögonblicket.

Det är sex år sedan Al Qaida-ledaren Usama bin Ladin blev sköts till döds på order av Obama i Abbottabad, Pakistan. Terrorledaren hade då hållit sig undan i drygt tio år efter terrorattacken 11 september.

Nu berättar Robert O'Neill, som påstår sig ha skjutit de dödande skotten mot bin Ladin, öppet om det sista ögonblicket innan terrorledaren dog, skriver Independent.


Bild: Vita huset

I nya boken "The Operator" berättar han om uppdraget i detalj, och hur han med två skott sköt Bin Ladens huvud "mitt itu".

O'Neill ska på plats ha vänt sig mot höger och då fått syn på bin Ladin i ett avgränsande rum.

"Usama bin Ladin stod nära entrén vid fotänden, längre och tunnare än vad jag hade förväntat mig. Hans skägg var kortare och håret vitare," skriver O'Neill.

Men Usama var inte ensam i rummet.

"Han hade en kvinna framför sig, hans händer på hennes axlar. Under mindre än en sekund siktade jag ovanför kvinnans högra axel och drog avtryckaren två gånger. Bin Ladin's huvud delade sig och han föll. Jag satte en annan kula i hans huvud. Säkerhet."


Bild: TT

O'Neill berättar även i boken om hur hans team gjorde för att slå sig igenom bin Ladins gömställe. De hittade terrorledaren bakom en fejkdörr.

Det var när teamet slog sig igenom som O'Neill insåg hur "coolt" det var att vara i bin Ladins hus, och att det var historiskt. Men han trodde inte att han skulle överleva.


Bild: TT

Navy Seal-teamet gick igenom hemmet och började binda fast alla kvinnor och barn de såg. Det visade sig senare att bin Ladins fyra fruar och 17 barn bodde där.

Enligt O'Neill var det inte bara bin Ladin som dog där den dagen. Bland annat tog bin Ladens 23-åriga son efter att en ur teamet skön honom rakt framför ögonen på O'Neill, skriver Independent.

Läs även om Mark Bissonnettes som också var en av soldaterna som sköt mot Usama bin Laden, och har likaså skrivit en bok.

Se även: Här hyllas Usama bin Ladin av IS i ny video:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.