Akut möte hos det brittiska hovet. Det slutade med att prins Philip vid 95 års ålder kliver av alla uppdrag.
Akut möte hos det brittiska hovet. Det slutade med att prins Philip vid 95 års ålder kliver av alla uppdrag. - Foto: TT

Brittiska hovet kallar till mystiskt akut möte – prins Philip avgår

Det är extremt ovanligt att det brittiska hovet kallar folk på ett möte mitt i natten.


Helt plötsligt kallades personal från det brittiska hovet spridda över hela landet blixtsnabbt till London under natten till torsdagen. Under morgonen ska de få mer information från Lord Chamberlain, det brittiska hovets personalchef, och Christopher Geidt, en av personerna närmast drottningen.

TT

Det här är extremt ovanligt och mystiskt. I vanliga fall brukar informationen gå ut långt i förväg och enligt Daily Mail är det otroligt ovanligt att man kallar till möten som berör hela hovets personalstyrka med så kort varsel.

Blixtmötet har givetvis startat spekulationer. En del tror att det handlar om drottning Elizabeth eller hennes man prins Philips hälsa, då de är 91 respektive 95 år gamla. Nyzeeländska nyhetssajten Newshub hävdar dock att Buckingham Palace har blånekat till att någon av dem ska vara sjuk – eller ha dött under natten.

TT. Här ser drottningen och prinsen friska ut.

Vad vi vet är att någonting stort kommer att tillkännages och det får vi veta klockan 11 under torsdagen, svensk tid. Då ska Buckingham Palace ge sina kommentarer angående mötet.

Enligt nyhetsbyrån AP finns "ingen anledning till oro" – och drottningen och prins Philip besökte en cricketklubb under onsdagen vid till synes god hälsa. Nyhetsbyrån betonar också att det här "inte alls är så ovanligt som andra tidningar skrivit".

Vid 9-tiden twittrade en journalist vid brittiska BBC att det inte ska handla om drottningen eller prinsens hälsotillstånd.

Vid klockan 11 uppgav BBC att det är prins Philip, som bland annat är hertig av Edinburgh, som kliver av alla sina officiella uppdrag. Det uppger Buckingham Palace.

Enligt det brittiska hovets hemsida så kommer inte prinsen att tacka ja till fler officiella uppdrag med start i höst. Han kommer dock att fullfölja sina åtaganden tills dess. Hans fru, drottning Elizabeth, kommer fortsätta med sina uppdrag som vanligt.

Prinsen fyller 96 år nästa månad och har i nuläget haft imponerande 780 styrelseuppdrag. Drottning Elizabeth stöttar honom i hans beslut, som han enligt uppgift tagit helt själv.

TT. Prins Philip avgår från alla uppdrag vid 95 års ålder.

Visste ni förresten att drottning Elizabeth får döda Donald Trump utan att åtalas för det? Läs mer om det här.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!