Därför firar Norge 17 mai
Norge firar sin nationaldag sjuttonde maj. På norska syttende mai. - Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix / TT

Därför firas 17 maj i Norge

Den 17 maj firas Norges nationaldag. Men varför då? Det får du svar på i den här artikeln.


Sjuttonde maj, eller syttende mai, är Norges nationaldag. Det är ett stort firande i Norge som präglas av flera traditioner, bland annat genom stora tåg och sjungandes av den norska nationalsången "Ja, vi elsker dette landet".

Men varför firas syttende mai egentligen? Låt oss dra igenom en liten lektion i historia.

Kort sagt kan man säga att det verkligen var en strid om järntronen.

Striden om järntronen minst sagt. Bild: HBO

I flera århundraden lydde Norge under danska kungar, bland annat genom den kända Kalmarunionen mellan Sverige, Danmark och Norge som bildades 1397, och varade till 6 juni 1523. Sverige lämnade unionen, men Danmark och Norge stod kvar i union.

Men 1814 kom mycket att förändras för vårt grannland i väst.

Norskt firande i full gång. Bild: Audun Braastad / NTB Scanpix / TT

14 januari slöt Sverige och Storbritannien fred Danmark i Kiel. Ett fredsavtal skulle givetvis skrivas, där Danmark skulle lämna över Norge till Sverige.

I det första utkastet räknades även de norska biländerna Grönland, Island och Färöarna med. Men när det slutgiltiga avtalet kom ändrades villkoren. Norge skulle nu ingå i det svenska kungariket och lyda under Sveriges kung, och förlora biländerna.

Förståeligt nog blev norrmännen mycket arga.

Den danska ståthållaren Kristian Fredrik som var bosatt i Norge ville inte gå med på detta. I Eidsvoll den 16 februari utropade han, i samband med ett stormansmöte, Norges självständighet.

17 mai år 1945. Bild: NTB / TT

16 maj antogs den norska grundlagen, vilken Kristian Fredrik skrev under dagen därpå. Sjuttonde maj 1814 blev han alltså vald till kung och skrev under grundlagen, så som en kung gör.

Det tog dock ganska lång tid innan Norge blev självständigt på riktigt. Sverige blev så sura på Norge som ville stå självständiga och inledde därför det vi i svensk historia kallas "fälttåget mot Norge".

14 augusti bestämde de sig dock för att sluta kriga och gick in i en slags union. Det tog ända fram till 1905 som Norge blev självständigt helt och hållet från Sverige, men under tiden fick de ändå behålla sin egen grundlag.

Det är med andra ord inte så konstigt att 17 maj blev deras nationaldag, eftersom det var då de inledde sin självständighet från oss svenskar.

Att många svenskar flyr till Norge för att jobba är kanske därför lite ironiskt med tanke på att norrmännen mest av allt ville slippa oss.

Det finns dock personer som Petter Stordalen som tycker att Sverige och Norge ska bli ett igen, medan andra har hela nio skäl till att bygga en mur mot Norge – och få norrmännen att betala för det.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Firar du 17 mai?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Uppgång väntas på börsen

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Kredithanteringsföretaget Intrums vinst minskar och besparingsprogrammen utvidgas.

Stort vinstlyft för SEB

Ett högre räntenetto och ett större inflöde från finansiella transaktioner lyfter storbanken SEB:s vinst i första kvartalet mer än väntat. Men efterfrågan på krediter fortsätter dämpas av det höga ränteläget, enligt vd Johan Torgeby.

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars vinst ökade rejält. Omsättningen gick dock ned. Var femte bil från Volvo är nu en elbil.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.

Morgonens nyheter 24 april

Här är morgonens nyheter i korthet.