Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
4026
reaktioner idag

Solade solarium varje dag som tonåring – fick cancer när hon var 25

Brittany Winchester vill upplysa folk om riskerna med att sola solarium, något som hon själv gjorde ofta som tonåring.

Brittany Winchester vill upplysa folk om riskerna med att sola solarium.

Något som hon själv gjorde ofta som tonåring.

När hon var 25 år drabbades hon av cancer.

Under tonåren solade 27-åriga Brittany Winchester mycket solarium. När hon var 25 år gammal drabbades hon av cancer och nu vill hon upplysa andra om riskerna med att sola för mycket.

Första gången Brittany solade solarium var innan hennes bal, och ganska snabbt började hon älska det. Att sola var den mest avslappnade stunden under dagen för henne och hon älskade hur hon såg ut efter att ha solat, berättar Brittany för Cosmopolitan som har intervjuat henne.

Brittany berättar att hon inte hade någon som riktigt sa åt henne att sluta. Hennes mamma var noga med att säga till Brittany att använda solskydd när hon var ute i solen, men inte så mycket om att prata om riskerna med att sola solarium.


Bildkälla: Instagram

När hon besökte en hudläkare 2015 var testerna inte negativa som de tidigare varit. Brittany hade fått basalcellscancer – både på magen och på ryggen.

Basalcellscancer är den vanligaste formen av hudcancer och beror ofta på att man varit för mycket i solen, skriver vårdguiden 1177.

Eftersom Brittany var så ung läkte huden fort, men hon måste ändå vara försiktig.

Brittany har ställt upp i Miss Indiana USA, och när hon skulle välja ett ämne att öka medvetenhet om föll valet på just hudcancer. Hon förklarar för Cosmopolitan att hon tycker att hon tog det negativa hon själv varit med om och vände det till något positivt genom att upplysta andra om det.

Sedan dagen hon fick reda på att hon hade hudcancer 2015, har hon sagt till sig själv att hon aldrig ska sola solarium igen.

Det finns över 200 olika sorter av cancer och malignt melanom är den vanligaste formen för människor under 50 år. I spelaren nedan kan du se hur du kollar om ditt födelsemärke kan vara hudcancer.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du solat solarium?

Mer:

Inget mer solarium för unga – nu blir det olagligt