Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Idag träder Trumps inreseförbud i kraft – så kan du påverkas

- 29/06/2017, 07:42
Idag går Donald Trumps inreseförbud igenom.
1 av 3

Idag går Donald Trumps inreseförbud igenom.

TT

Han har blivit motarbetad flera gånger.
2 av 3

Han har blivit motarbetad flera gånger.

TT

Detta kan påverka personer som reser ifrån Sverige.
3 av 3

Detta kan påverka personer som reser ifrån Sverige.

TT

Flera gånger har Donald Trumps inreseförbud motarbetats. Men under torsdagseftermiddagen, svensk tid, träder det i kraft.

Ända sedan Donald Trump blev president har han försökt få till ett inreseförbud för människor ifrån sex länder. Något som har motarbetats av flera domstolar.

Men efter flera strider kommer Trumps inreseförbud införas idag, under torsdagseftermiddagen svensk tid, skriver TT via GP.

Måste ha en "äkta koppling" till USA

Det är människor från Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen som kommer stoppas. Även flyktingar som inte kan påvisa en "äkta koppling" till landet får inte stiga ombord på flyg mot USA.

Vad som anses vara en äkta koppling, och att denna kan bevisas, är att en nära släkting bor i landet, man har en anställning i landet eller har ett antagningsbevis till ett universitet. Journalister påverkas heller inte av inreseförbudet.

De som reser till USA måste kunna visa att de har en förälder, en partner som du är gift med, ett barn, svärson eller svärdotter, eller syskon som redan finns i landet.

Släktingar i form av far- och morföräldrar, barnbarn, mostrar och morbröder, syskonbarn, kusiner, svägerskor och svågrar, fästmön och fästmän kommer inte räknas som nära relationer.

Kan bli stoppad i Sverige

För Sveriges del innebär detta att även resanden från Sverige kan behöva stoppas. 

– Det här berör medborgare från de aktuella länderna oavsett varifrån de flyger. Vi förhåller oss till reglerna, så det kan bli så att vi måste neka någon ombordstigning, säger Fredrik Henriksson, presschef på flygbolaget SAS, till TT.

Vid incheckningen till USA kommer alla resandens pass stämmas av med den amerikanska immigrationsmyndighetens databas. 

– Gör myndigheterna en bedömning att de inte får flyga så måste vi följa det, enligt vårt avtal med USA, säger Henriksson.

Ska utredas

Visum som redan har godkänts kommer inte återkallas.

 Trumps inreseförbud har skapat stora protester i landet. Det har stoppas flera gånger av jurister och domstolar.

Den här gången låter högsta domstolen förbudet att träda i kraft, men i höst kommer beslutet granskas i de federala domstolar som ansett förbudet vara grundlagsvidrigt.

Då kommer det bedömas om presidenten har rätt att fatta beslut rörande rikets säkerhet och grundlagens skydd mot diskriminering baserad på religion eller härkomst. 

 Enligt Trump är syftet med inreseförbudet att hålla "radikala islamistiska terrorister" borta från USA, skriver GP.

Se även när  Donald Trump skrev på anti-abortbeslut – endast omgiven av män:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är det rätt att införa inreseförbud?