Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mamman delade hjärtekrossande bild på sin son – då möttes de av hat

Bilden till vänster föreställer Amber som tröstar sin nioåriga son. Till vänster tillsammans med sina barn.
1 av 3

Bilden till vänster föreställer Amber som tröstar sin nioåriga son. Till vänster tillsammans med sina barn.

Facebook (via San Antonio News Express) / Facebook

Amber har nu skrivit ett försvar på internet.
2 av 3

Amber har nu skrivit ett försvar på internet.

Facebook

Bilden möttes av hat eftersom hennes son är trans – och internettroll anser att han används som en "politisk bricka".
3 av 3

Bilden möttes av hat eftersom hennes son är trans – och internettroll anser att han används som en "politisk bricka".

Facebook (via San Antonio News Express)

Nyheter | 25/07/2017 11:23

Max är bara nio år, men i kommentarsfälten möts han och hans mamma av hat och attacker från internettroll.

Bilden på när Amber Briggle, från Texas i USA, tröstar sin nioåriga son Max har nått tiotusentals människor på Facebook. Den har sedan publicering för fem dagar sen fått över 1 200 kommentarer och över 19 000 reaktioner.

Det är dock inte bara stöttande ord som fyller kommentarsfälten. Många skriver riktigt elaka saker till den nioårige pojken. Anledningen är att många anser att han används "som en politisk bricka i sin mammas spel" – eftersom han är trans.

Hans mamma skriver nu i ett personligt inlägg på Refinery29 om hatet som hon fått efter att hon delat bilden på sin offentliga sida som hon skapade när hon ställde upp i ett lokalt val.

Facebook (via San Antonio News Express)

"Min 9-åriga son har inte en politisk agenda; han är bara ett barn" inleder mamman sin starka text som behandlar en resa som mor och son gjorde till delstatens guvernör Greg Abbott i Austin. Hon skriver att Texas har extremt många lagförslag just nu som går kraftigt mot HBTQ-rättigheter. Trots att en rapport visar att en femtedel av unga identifierar sig som HBTQIA+.

En av dessa är givetvis det omtalade "badrumsförslaget" som skulle hindra transpersoner från att använda den toalett som speglar deras könsidentitet. 

Amber med sina barn. Bild: Facebook

Fortsättningsvis behandlar mamman hatet som fyllt hennes kommentarsfält. "Din 'dotter' är 'förvirrad'", "Du har en politisk agenda", "Din son måste 'man up'" – vilket mamman tyckte var ironiskt med tanke på att internettrollen då benämnt sonen med rätt könsidentitet. 

Mamman ångrar inte att hon la ut bilden. 

Hon skriver: "Jag är glad att jag delade det och jag skulle göra det igen. Jag kan aldrig få nog av mitt barns vackra ansikte och många verkar inte förstå vad som står på spel just nu utan att se mitt barn alldeles förstörd med sitt fräkniga ansikte i händerna".

Mamman Amber Briggle har ställt upp i ett lokalt val i Texas. Bild: Facebook

Hon skriver att en rapport visar att 41 procent av transungdomar har försökt att ta sitt liv. Alltså inte tänkt tanken, utan faktiskt försökt. Och det handlar inte, som mamman skriver, om att de är "psykiskt sjuka" eller att någon "tvingat dem att vara trans". Trots sin unga ålder förstår nioårige Max mycket av det som händer i världen, vilket är hjärtekrossande.

Därför fanns mamman på plats så länge Max orkade. Efter att han bröt ihop avbröt de protestmarschen och gick och åt glass. Mamman skriver: "Vi var där för att skydda Max rätt att existera offentligt. Det är det som den här 'badrums-diskussionen' handlar om, för på riktigt: om du hindrar någon från att använda en offentlig toalett, hur mycket kommer han då kunna existera offentligt? Han kan inte gå i skolan, han kan inte gå på bio med sina vänner, han skulle oroa sig över att hitta en toalett varje gång han lämnade huset".

Nu vill mamman påminna alla att hon bara gör det som en mamma ska. Att skydda sitt barn.

Bilden togs av en journalist på San Antonio Express News som också intervjuat mamman. Bilden delades senare på Facebook

I Sverige är våld mot transpersoner fortfarande inte klassat som ett hatbrott – läs mer här.

Läs också om varför Pride fortfarande är så viktigt.

TV: Emma, 15, var bara 8 år när hon kom ut som trans: "Vi är också människor"

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.