Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Trans-soldaten till Trump: "Försök du bara sparka mig"

- 29/07/2017, 08:23 -
"Du ska inte förneka mig rätten att tjäna mitt land när jag är fullt kvalificerad, och villig att ge mitt liv, för att göra det."
1 av 3

"Du ska inte förneka mig rätten att tjäna mitt land när jag är fullt kvalificerad, och villig att ge mitt liv, för att göra det."

Privat/TT

Logan Ireland är officer i flygvapnet, och transperson.
2 av 3

Logan Ireland är officer i flygvapnet, och transperson.

Privat/Facebook

Trump annonserade under onsdagen sitt beslut på Twitter.
3 av 3

Trump annonserade under onsdagen sitt beslut på Twitter.

TT

Trumps besked att transpersoner inte längre är välkomna till militären chockade många. Nu ryter befälet Logan Ireland tillbaka.

Med bara tre tweets kunde Donald Trump under onsdagen förbjuda transpersoner att ansluta sig till USA:s militär. Beslutet kom som en chock för många, och väckte dessutom en rad frågor. En av de stora, "vad kommer att hända med de redan befintliga transsoldaterna?", har Trump själv ännu inte kommenterat.

En som blev riktigt förbannad var flygofficeren Logan Ireland, som själv är transperson.

– Du ska inte förneka mig rätten att tjäna mitt land när jag är fullt kvalificerad, och villig att ge mitt liv, för att göra det. Jag vill se dem försöka sparka ut mig, sa han till Air Force Times, en branschtidning.

Logan Ireland står på en strand iklädd kortärmad skjorta och shorts.Bildkälla: Facebook

Enligt en ny undersökning från nyhetsbyrån Reuters tycker 27 procent av amerikanerna att transpersoner inte ska få vara verksamma i militären. Bland republikaner ligger siffran på 49 procent.

Logan kommer dock att få stanna inom det militära. I ett brev kunde Pentagon under gårdagen nämligen ge klarhet i vad som faktiskt gäller, trots Trumps burdusa twittrande.

"Vi kommer att fortsätta behandla all vår personal med respekt", skrev USA:s försvarschef Joseph Dunford i brevet, där han adresserade frågan, enligt New York Times.

Beslutet har väckt många starka åsikter i landet, och under onsdagen samlades hundratals människor på Harvey Milk Plaza i San Francisco för att protestera.

Två av dem var Doug Thorogood och Nick Rondoletto, ett par från staden. Tillsammans viftade de regnbågsfanan och skyltade med budskapet "Den enda anledningen att transpersoner förbjuds från militären är trångsynthet."

– Har transpersoner inte gått igenom tillräcklig? sa Thorogood, då de marscherade med folkmassan mot stadshuset, skriver Metro UK.

Så här såg Trumps serie tweets ut, då han proklamerade att transpersoner inte längre skulle få åtnjuta rätten att försvara sitt land inom det militära:

Trumps tweetsTranspersoner är ett "störningsmoment" skrev presidenten på sitt kontoTwitter.

Emma, 15, var bara 8 år när hon kom ut som trans: "Vi är också människor"

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Vad tycker du om Trumps beslut om transpersoner?