Han klev ner bland publiken och stoppade ett misstänkt övergrepp.
Han klev ner bland publiken och stoppade ett misstänkt övergrepp. - Foto: TT

Rockstjärnan klev av scen för att stoppa misstänkt övergrepp

Gitarristen i bandet Circa Survive såg en misstänkt scen utspela sig från scenen. Då gjorde han det enda rätta och klev ner bland publiken.


Under sommaren har det rapporterats mycket om övergrepp och sexuella trakasserier i publikhaven på konserter. Bland annat blev det en världsnyhet när Emma Knyckare meddelade att hon skulle starta en festival – enbart för kvinnor.

Men vad har egentligen själva musikerna för roll i att stoppa övergreppen? Ingen alls, går det att hävda. Men frågar du gitarristen Brendan Ekstrom från rockbandet Circa Survive håller han nog definitivt inte med.

Under en konsert i Missouri i förra veckan chockade han nämligen en hel publik då han plötsligt la ifrån sig gitarren och klev ned från scenen. Anledningen?

Från scenen där han stod såg han ett misstänkt övergrepp utspela sig mitt framför ögonen på alla.

– Under nästan en hel låt såg jag en snubbe stå bakom en tjej och flörta och försöka kyssa henne. Det var svårt att avgöra vad som egentligen pågick, skriver han på Twitter.

Brendan Ekstrom Bildkälla: Instagram

Rockstjärnan beskriver att hon först verkade okej med hans närmanden. Men när han såg att hon knuffade bort hans ansikte och händer en andra gång blev det droppen för Brendan, som gick iväg för att tillkalla vakter.

När vakten inte kunde se var någonstans händelsen pågick bestämde sig Brendan att agera på egen hand.

– Jag klev av scenen och gick rakt mot dem, med hjärnan i ett virrvarr av känslor. Vakten följde efter. Mannen blev förstummad när jag kom fram, som om ingenting var fel.

Därefter ingrep vakten, och gitarristen klev tillbaka upp på scenen. Han beskriver själv att han inte vet vad som hände efteråt.

– Kanske var de i ett förhållande. Kanske inte. Oavsett så var det jag såg från scenen stötande.

– Det var inte gulligt. Det var oroväckande. Jag är nästan 40 år gammal och jag vet att flörtande inte ser ut på det sättet, avslutar han i sin serie tweets.

I Sverige har organisationen Nattskiftet tagit upp kampen mot sexuella övergrepp på konserter med sin satsning #360trygghet. Syftet är att "få konsertbesökare att höja blicken, börja agera som aktiva medmänniskor och agera trygghetsskapande åt varandra". Deras arbete går att läsa mer om här.

Daily Dot var först med att rapportera om händelsen.

En annan som kämpar mot övergrepp är profilen Linnea Claeson. Se mer här:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
no title
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt för kvinnomord i Södertälje släppt

Man togs på Arlanda med väska full med pengar

En man i 30-årsåldern har tagits på Arlanda med en väska full med pengar. Polisen utreder händelsen som penningtvättsbrott.

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

I natt attackerades Iran av israeliska drönare, enligt israeliska och amerikanska medier. Källor beskriver det som ett anfall i liten skala riktat mot atomteknikcentret Isfahan. Uppgifterna är mycket allvarliga och oroande. Det är viktigt att undvika en eskalering, säger utrikesminister Tobias Billström.

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stulen bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Polisen i Sigtuna rapporterar om bedrägeri

"Tullpersonal på Arlanda anträffar en resenär med en större mängd kontanter i väskan.", skriver polisen på sin hemsida.