En svensk man har gripits på semester. Han misstänks för terrorbrott.
1 av 2
En svensk man har gripits på semester. Han misstänks för terrorbrott. - Foto: TT
Mannen har varit öppet kritisk mot Turkiets president Erdogan.
2 av 2
Mannen har varit öppet kritisk mot Turkiets president Erdogan. - Foto: TT

Svensk man frihetsberövad på semestern – misstänks för terrorbrott

Den svensk-turkiska mannen visste inte om att han var efterlyst av Interpol. Nu menar hans vänner att han blir tystad av turkiska regeringen.


En 59-årig man från södra Sverige sitter just nu frihetsberövad i Spanien. På hans semester i Barcelona greps han och misstänks för att ha organiserat terrorhandlingar.

Mannen greps i torsdags vid en passkontroll – och det är Turkiet som anklagar mannen för terrorbrott. Han har varit efterlyst av Interpol – någonting som han själv inte kände till.

Mannen har bott i Sverige i cirka 30 år då han flydde från Turkiet och han innehar både medborgarskap i Sverige och Turkiet. Han jobbar som redaktör för en regimkritisk turkisk tidning och hans vänner ha till Kvällsposten sagt att det handlar om att "försöka tysta svensk-turkar från att engagera sig mot landets president Recep Tayyip Erdogan.

Det är andra gången på väldigt kort tid som en svensk medborgare frihetsberövas på ordet från turkiska regimen. I juli greps en svensk på en turkisk ö när han skulle delta i en workshop om digital säkerhet.

UD har bekräftat för Kvällsposten att mannen har frihetsberövats.

TV: Därför får du inte le på ditt passfoto

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!