Fredag 30 Jul
Stockholm

Svensk man frihetsberövad på semestern – misstänks för terrorbrott

En svensk man har gripits på semester. Han misstänks för terrorbrott.
1 av 2
En svensk man har gripits på semester. Han misstänks för terrorbrott. Foto: TT
Mannen har varit öppet kritisk mot Turkiets president Erdogan.
2 av 2
Mannen har varit öppet kritisk mot Turkiets president Erdogan. Foto: TT

Den svensk-turkiska mannen visste inte om att han var efterlyst av Interpol. Nu menar hans vänner att han blir tystad av turkiska regeringen.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En 59-årig man från södra Sverige sitter just nu frihetsberövad i Spanien. På hans semester i Barcelona greps han och misstänks för att ha organiserat terrorhandlingar.

Mannen greps i torsdags vid en passkontroll – och det är Turkiet som anklagar mannen för terrorbrott. Han har varit efterlyst av Interpol – någonting som han själv inte kände till.

Mannen har bott i Sverige i cirka 30 år då han flydde från Turkiet och han innehar både medborgarskap i Sverige och Turkiet. Han jobbar som redaktör för en regimkritisk turkisk tidning och hans vänner ha till Kvällsposten sagt att det handlar om att "försöka tysta svensk-turkar från att engagera sig mot landets president Recep Tayyip Erdogan.

Det är andra gången på väldigt kort tid som en svensk medborgare frihetsberövas på ordet från turkiska regimen. I juli greps en svensk på en turkisk ö när han skulle delta i en workshop om digital säkerhet.

UD har bekräftat för Kvällsposten att mannen har frihetsberövats.

TV: Därför får du inte le på ditt passfoto

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela