Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

32-åriga Heather dödades av misstänkte nazisten i bilattacken

Nyheter | 14/08/2017 09:29

Heather Heyer, 32, dog när 20-årige James Field körde rakt in i antirasistiska demonstranter.

32-åriga Heather Heyer dog när en personbil körde in i antirasistiska motdemonstranter i Charlottesville, Virginia, i USA i helgen.

Det var i helgen som den största demonstrationen från vit makt-rörelsen på 30 år i Charlottesville, Virginia, USA.

Under parollen "Unite the right" (förena högern) samlades Ku Klux Klan och nazister för att protestera mot att statyn av den amerikanska sydstatsgeneralen Robert E. Lee har tagits bort.

Bildkälla: TT

Demonstrationen pågick under hela helgen och under lördagen utbröt stora våldsupplopp. Vid 18.30-tiden körde en personbil in i en folkmassa bestående av motdemonstranter. 

Ett tjugotal personer skadades och en kvinna dog – Heather Heyer.

– Mitt hjärta är krossat men jag är för alltid stolt, säger Heyers mamma enligt vännen Felicia Venita Correa.

Bildkälla: TT

Heather Heyer hyllas nu vid dödsplatsen med ljus och en hög av blommor som växer sig större. På ett kort står det "aldrig kommer vi att låta hatet vinna".

Gärningsmannens idol: Hitler

Gärningsmannen har pekats ut som 20-årige James Alex Fields som greps kort efter händelsen.

En av hans tidigare lärare Derek Weimer har berättat för AP om hur Fields tidigare uttryckt rasistiska värderingar och fascinerats av nazism.

Bildkälla: TT

– När man pratade med honom en stund började han uttrycka sympati för nazismen, idoliserade Adolf Hitler och trodde på ett vitt herravälde, berättar Weimer för AP.

Våldet sprider sig

Efter våldet i Charlottesville har demonstrationerna spridit sig i landet. På söndagskvällen, svensk tid, hölls två demonstrationer i Seattle.

Demonstrationerna anordnades av högerextrema Patriot prayer och en antifascistisk grupp. Något som resulterade i mer våld, skriver Seattle Times

Antirasister har även demonstrerat i bland annat Los Angeles och Alabama.