Söndag 5 Dec
Stockholm

Trump hyllas av nazister: "Han gör allt för att backa upp oss"

Donald Trump hyllas av nazister.
1 av 3
Donald Trump hyllas av nazister. Foto: TT
Trump.
2 av 3
Trump. Foto: TT
Det var i lördags som en bil körde in i en folkmassa under demonstrationen i Charlottesville. En 32-åriga motdemonstrant dog.
3 av 3
Det var i lördags som en bil körde in i en folkmassa under demonstrationen i Charlottesville. En 32-åriga motdemonstrant dog. Foto: TT

Efter kontroversiella uttalanden hyllas Donald Trump av nazister och högerextremister. Samtidigt vänder partikollegorna honom ryggen.

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det tog flera dagar för president Donald Trump att ta avstånd från vit makt-rörelsen efter de våldsamma demonstrationerna i Charlottesville.

Nu hyllas han av nazister. Samtidigt vänder hans egna partikamrater och näringslivskollegor honom ryggen, skriver SVT Nyheter.

Det var förra helgen som vit makt-rörelsen höll flera demonstrationer i Charlottesville, USA, som slutade i våld och kaos. Ett tjugotal personer skadades och 32-åriga Heather Heyer omkom när 20-årige James Alex Fields jr körde in i motdemonstranter. 

"Trump gör allt för att backa upp oss"

Trump lade först skulden på både vänster- och högerdemonstranter. Något som ledde till hård kritik mot presidenten, som inte förrän i måndags fördömde vit makt-rörelsen med bland annat orden "rasism är ondska".

Bara en dag senare lät det annorlunda – igen. Under en presskonferens ska Trump bland annat beskrivit några av demonstranterna från vit makt-rörelsen för "väldigt fina människor", uppger Aftonbladet. 

Något som har fångats upp av amerikanska nazister och högerextremister.

Andrew Anglin, redaktör för en nazistisk sajt, skriver bland annat:

"Den här mannen gör verkligen allting i sin makt för att backa upp oss och vi behöver hans uppbackning."

”Det kommer att vara väldigt, väldigt svårt att tycka illa om Trump en lång, lång tid efter detta”.

Även David Duke, tidigare ledare för Ku Klux Klan, har hyllat Trump på Twitter.

 ”Tack president Trump för att du är ärlig och modig nog att tala sanning”, skrev han bland annat.

Trumps rådgivare är "äcklad"

Trump må ha nått in i nazisternas hjärtan, men hans uttalanden har gjort honom mindre populär i Vita huset.

Många medarbetare ska ha tagit väldigt illa vid sig. Bland annat den ekonomiska rådgivaren Gary Cohn ska enligt uppgifter till New York Times vara "äcklad" och "djupt upprörd."

Cohn stod själv bredvid Trump under presskonferensen, som då skulle handlat om infrastruktur men kom att handla om något helt annat, skriver Aftonbladet.

Även John Brennan, tidigare chef på CIA, har vänt sig emot Trumps uttalanden. Han menar att de är "farliga" och "avskyvärda".

Tidigare presidenterna: "USA måste alltid fördöma rasism"

Även far och son Bush har tagit avstånd ifrån Trump genom ett gemensamt uttalande.

De skriver bland annat "USA måste alltid fördöma rasism, antisemitism och hat i alla dess former" och "alla människor är skapade jämlika och har av sina skapare tilldelats vissa obestridliga rättigheter", uppger SVT.

Se även: Bil plöjde in i folkmassa under vit makt-demonmstration:


Borde Trump ha agerat annorlunda?
Tack för din röst!
Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela