Flera personer har blivit knivskurna i Åbo.
Flera personer har blivit knivskurna i Åbo. - Foto: TT Nyhetsbyrån / Google Maps

Flera skadade efter knivattack i Åbo – stort polispådrag

Flera personer har blivit knivskurna i Åbo. En kropp rapporteras vara övertäckt, enligt vittnesuppgifter. Attacken utreds som terror.


Flera personer har knivskurits i Åbo centrum, rapporterar Svenska Yle. Enligt tidningen ska polisen skjutit en misstänkt gärningsman i benet, som därefter gripits. Polisen har gått ut och bett folk hålla sig undan centrum.

Tidningen har även intervjuat ett vittne, som uppger att det verkar röra sig om en terrorattack.

– Det är svårt att säga men nog tyder det här på någon sorts terrorattack. Men det är svårt att säga något djupare, säger det anonyma vittnet till Svenska Yle.

– Det var tre män som sprang och ropade Allahu Akhbar. Det har knivhuggit människor, jag såg åtminstone fem personer ligga på Salutorget, kan vittnet även berätta till tidningen.

Polisen utreder nu attacken som en terrorattack. 

Såhär skriver polisen på Twitter:

Skärmdump

Polisen höll i en presskonferens igår klockan 18 svensk tid. Då ville inte polisen ge några detaljer. 

Enligt Svenska Yle ska även människor ligga på marken. Ett ögonvittne uppger att en kropp är övertäckt. Tidningen rapporterar dessutom att beredskapen höjts i Helsingfors samt Helsingfors-Vanda flygplats.

Klockan 17, svensk tid, kan polisen rapportera på Twitter att de granskat personer i köpcentret Mylly i Reso, sju kilometer från Åbo, och att de inte haft någon anknytning till händelserna.

I en video som spridits på sociala medier hörs personer skrika "allahu akbar", men personen som laddade upp filmen har nu tagit bort den. 

"Jag behövde radera min video. Den var inte min och jag kan inte vara säker på om den är äkta. Den är även opålitlig. Hoppas alla är okej", skriver personen som laddade upp videon på Twitter.

Åtta personer ska nu vara förda till sjukhuset. En person är nu bekräftat död, skriver Aftonbladet.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit i Åbo?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Klart uppåt på Asienbörser

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

3 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.