Lördag 1 Okt
Stockholm

Skola provade kortare dagar och färre lektioner

Experimentet har visat att eleverna presterar bättre med färre timmar i skolan och fler lärare tillgängliga.
Experimentet har visat att eleverna presterar bättre med färre timmar i skolan och fler lärare tillgängliga. Foto: Pixabay

50 skolor i Danmark genomgår ett experiment där eleverna har färre skoltimmar och två lärare istället för en. Resultatet är lovande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

– Det är trevligt att dagarna blir kortare. Vi har mer tid för vänner, familj och fritidsaktiviteter, säger Linje Duedahl Olesen som går på Bymarkskolan nära Hobro i Danmark.

Skolan är en av de 50 utvalda skolor i den danska utbildningsministerns pilotprojekt, som har tillåtelse att experimentera med kortare skoldagar, rapporterar DR.

För årskurs 4-6 har detta inneburit att eleverna har tre lektioner färre i veckan. Dessutom har skolan råd att ha två lärare på plats nio av trettio lektioner i veckan. 

Bildkälla: Pixabay

Systemet som infördes redan år 2014 har visat goda resultat, hävdar rektorn John Schultz.

– Vi har sett en stor förbättring av elevernas resultat på de nationella proven de senaste två åren. Med hjälp av två lärare i klassrummet kommer eleverna få en bättre och mer mångsidig undervisning, säger han. 

– När det finns två lärare får man mycket snabbare hjälp om det finns ett problem som verkligen är svårt, och många sitter med handen uppe, säger Casper Renberg Focus, som är elev på skolan.

Lärarna gillar också det lättare schemat. 

– Genom att vara två lärare som delar på ansvaret att planera, genomföra och utvärdera kan vi se vilka elever som behöver stöd och vilka som vi kan öka utmaningen för mycket lättare, säger Jonas Vestergaard, lärare på Bymarkskolan. 

Enligt honom är kombinationen av färre timmar och två lärare en bra lösning för att få engagerade och bättre elever. 

– För att få bra elever krävs det även att de lär känna sig själva och med färre skoltimmar kan de göra det. Man kan inte lära sig allt i skolan, säger Jonas Vestergaard. 

Detta skriver DR.

TV: Nu blir skolan ett helt år längre – alla måste gå 10 år

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.