Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Resham attackerades med frätande syra – på sin 21-årsdag

- 08/09/2017, 16:09
På sin 21-årsdag attackerades Resham med frätande syra. Nu kämpar hon för att ta sig tillbaka till vanliga livet.
1 av 4

På sin 21-årsdag attackerades Resham med frätande syra. Nu kämpar hon för att ta sig tillbaka till vanliga livet.

Privat/Polisen

I ett blogginlägg delar hon med sig av sin återhämtning, som många hyllat som otrolig.
2 av 4

I ett blogginlägg delar hon med sig av sin återhämtning, som många hyllat som otrolig.

Privat

Såhär såg hon ut kort efter attacken.
3 av 4

Såhär såg hon ut kort efter attacken.

Privat

25-årige John Tomlin står nu åtalad för attacken. Polisen kunde identifiera honom genom hans ansiktstatueringar.
4 av 4

25-årige John Tomlin står nu åtalad för attacken. Polisen kunde identifiera honom genom hans ansiktstatueringar.

Polisen

På sin 21-årsdag attackerades Rehsam och hennes kusin med frätande syra. Nu visar hon upp sin återhämtning, både psykisk och fysisk.

Då Resham Khan skulle fylla 21 tog hon ett tåg till London för att fira den stora dagen tillsammans med sin kusin. Planen var att gå på spa och äta middag på lyxrestaurang, men istället skulle kusinernas liv förändras till det otänkbara, efter en fruktansvärd attack.

På sociala medier beskriver Resham hur hon och Jameel Muhktar hade åkt bil och taggat igång till musik och firat, så som kusiner gör. Vid ett trafikljus stannade de bilen, och bara några sekunder skulle det fruktansvärda ske.

Från ingenstans kastade en främmande man in frätande syra genom fönstret.

– Smärtan var olidlig, och jag kämpade för att stänga fönstret. Min kusin kämpade för att få iväg oss. Jag såg mina egna kläder brinna upp framför mina ögon, skriver hon på Twitter.

I ett desperat försök att komma undan syran slet kusinerna av sig kläderna mitt på vägen, men smärtan var allt för stor. De kontaktade räddningstjänsten, men ingen ambulans kom. I 45 minuter sprang de runt och skrek efter vatten tills en bil slutligen stannade och körde dem till sjukhuset.

ReshamSåhär såg Resham ut kort efter syreattacken. Bildkälla: Privat

Syreattacker har blivit ett växande problem i London, och har siffrorna har vuxit från 188 attacker under 2014 till 398 i fjol, enligt BBC. Allt för ofta är de kopplade till hatbrott, och muslimer i London har varit särskilt utsatta.

I fallet med Resham och hennes kusin blev många vittne till attacken, vilket lett till att polisen kunnat identifiera en misstänkt, 25-årige John Tomlin, som självmant lämnade över sig till polisen. 

Tomlin står nu åtalad för två punkter av motsvarande grov misshandel med uppsåt. Efter de inledande förhören kunde han ses blåsa slängkyssar och flina mot åhörarläktaren då han leddes iväg, skriver The Standard. Domen väntas falla i november.

John TomlinJohn Tomlin står åtalad för attacken. Bildkälla: Londonpolisen

Resham Khan kämpar nu för att ta sig tillbaka sitt liv som en normal 21-åring, men resan är lång. Till en början såg de fruktansvärda skadorna ut att vara helt förödande, men i början av september kunde Resham dela med sig av sin chockartade återhämtning.

"Ni har alla sett mig när det varit som värst, så låt mig åtminstone visa när jag ser bra ut", skriver hon på Twitter.

reshamBildkälla: Privat

Förutom att kämpa sig tillbaka till universitetet har Resham dessutom blivit en förgrundsgestalt för kampen mot syreattacker i London.

Utöver att backas av 35 parlamentsledamöter för att polisen ska ta hårdare tag mot attackerna, har en namninsamling startats i hennes namn. Med över en halv miljon underskrifter är målet att införa en särskild licens för att kunna köpa syra. 

Förhoppningsvis kan dessa vidriga attacker äntligen få ett slut.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.