Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 mystiska teorier kring prinsessan Dianas död

- 31/08/2017, 15:44 -
20 år efter prinsessan Dianas död finns fortfarande flera konspirationsteorier.
1 av 4

20 år efter prinsessan Dianas död finns fortfarande flera konspirationsteorier.

TT

Diana dog 1997 efter att hennes bil kraschat.
2 av 4

Diana dog 1997 efter att hennes bil kraschat.

TT

Flera kontroversiella intervjuer gjordes i dokumentären "Unlawful Killing". Där framkom att prinsessan hade en stor hotbild mot sig.
3 av 4

Flera kontroversiella intervjuer gjordes i dokumentären "Unlawful Killing". Där framkom att prinsessan hade en stor hotbild mot sig.

Associated-Rediffusion

Diana skrev ett brev där hon uttryckte rädsla för sin dåvarande man, prins Charles.
4 av 4

Diana skrev ett brev där hon uttryckte rädsla för sin dåvarande man, prins Charles.

TT

Det är nu 20 år sedan prinsessan Diana av Wales dog i en bilolycka i Paris. Flera konspirationsteorier förekommer fortfarande.

Det är idag, torsdag, exakt 20 år sen som prinsessan Diana av Wales och hennes pojkvän Dodi Al Fayed omkom i en bilolycka. De försökte med hjälp av deras chaufför Henri Paul att fly från en skara av paparazzi och sen krockade bilen i Pont de l'Alma-tunneln i Paris.

Tunneln vid Pont de l'Alma. Bildkälla: Erik1980/Wikimedia

I de 20 år sedan den fruktansvärda tragedin har flera teorier om prinsessans död dykt upp. Vissa är mer mystiska i sin natur – andra är rent utav konspiratoriska. 

Den officiella förklaringen från polisen är att det handlade om en "tragisk olycka" efter att ha spenderat mer än 41 miljoner kronor på utredningen där flera "konspiratoriska anklagelser" behandlades.

Här följer fem mystiska teorier som fortfarande hänger kvar sedan den där ödesdigra dagen för 20 år sen.

1. Den spontana ändringen på väg hem

Prinsessan Diana var på väg hem med sin partner till hans lägenhet i Paris. Men enligt källor ska chauffören tagit en annan väg än den snabbaste vägen, skriver Express

En bil av liknande modell som prinsessan Diana omkom i. Bildkälla: Wikimedia

Visserligen blev de jagade av paparazzifotografer och det kan i sin tur ha medfört ändringen av rutten. Vad som är märkligt är att det inte finns någon videoupptagning från de omkring 20 uppsatta kamerorna längs vägen. De var, enligt uppgift, ur funktion. 

Franska myndigheter har dessutom sagt att det inte finns några bildbevis på när bilen kör in mot tunneln – eller från själva kraschen.

2. Hotbilden

En nära vän till Diana, Simone Simmonds, intervjuades i den kontroversiella dokumentären "Unlawful Killing" som fokuserar på hotbilden som ryktades finnas runt prinsessan. Där avslöjade hon ett av hoten som prinsessan av Wales fick.

Omslaget till den kontroversiella dokumentären. Bildkälla: Associated-Rediffusion

Diana lanserade en kampanj där hon helt ville att landminor skulle avskaffas. Efter det ska hon ha fått ett telefonsamtal från en man som sa att "olyckor kan så lätt hända". Den brittiska säkerhetspolisen ska ha flera bandade telefonsamtal, men ännu har inget släppts på grund av säkerhetsorsaker. 

3. Förutsåg Diana sin egen död?

I ett brev som skickades 1993 från Diana till hennes butler Paul Burrell och hennes advokat Lord Mitchum skriver hon något kryptiskt att hennes dåvarande make, prins Charles, planerat att mörda henne, enligt Telegraph.

TT

För att ytterligare spä på teoerin så står det i brevet att det kommer ske via en bilkrasch där bromsarna blivit kapade. 1996 skiljde sig Diana och Charles. Det finns fortfarande många som tror att kungafamiljen ligger bakom hennes död, men det är ingenting som undersökts ytterligare av polisen.

4. Den vita blixten

Flera vittnen har sagt att de såg en vit blixt, eller ett vit stort sken av ljus, vid slutet av tunneln innan olyckan. Föraren av bilen som låg före Dianas hävdade att ljuset påminde om en polisradar som i vanliga fall används för att mäta bilars fart, andra vittnen har hävdat att ljuset lös direkt mot bilen, skriver sajten Richest.

5. Gick det för långsamt med flit?

Diana flyttades inte från den kraschade bilen förrän 37 minuter efter olyckan. Enligt uppgift så var inte hennes sida av bilen påverkad alls. Att ambulansen inte lämnade platsen förrän 81 minuter efter olyckan har spätt på konspirationsteorier om att sjukvårdarna agerade långsamt med flit.

TT

En förklaring kan vara att paparazzi-fotograferna fortfarande gjorde det svårt att ta sig fram, men några brandmän som var tidigt på plats har hävdat att Diana fortfarande andades. Ambulansföraren Michael Massebeuf har hävdat att de körde metodiskt och långsamt för att rädda hennes liv, skriver Guardian. Alla inblandade har hävdat att de gjorde allt för att rädda prinsessan Diana.

Läs också om intrigerna och dolda bråk som förekom under Dianas begravning.

TV: Kungafamiljens medlem gick på fest i "bröstklänning"

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.